Hlavní obsah

Všechno jde podle plánu, hlásí separatisté. Sporné referendum je v plném proudu

Kyjev
Aktualizováno

Lidé v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny v neděli hlasují o tom, zda by regiony měly zůstat součástí Ukrajiny, anebo být samostatné. Referendum vyhlásili tamní separatisté přes nesouhlas vlády v Kyjevě. Z oblasti jsou hlášeny střety.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Hlasuje se na různých místech.

Článek

„Všechno probíhá, jak jsme předpokládali. Střediska byla otevřená včas a lidé hlasují,” citovala ČTK jednoho z organizátorů v Doněcku Nikolaja Coneva.

Podle agentury Interfax do 15. hodiny hlasovalo v Doněcké oblasti 69,21 procenta voličů a v Luhanské přes 78 procent.

Je patrné, že hlasovat přicházejí lidé podporující samostatnost. „Musíme bojovat za svá práva a stát se nezávislými. Jsme šťastní, že jsme získali právo vyjádřit se. Jestliže se staneme nezávislými, bude to zpočátku těžké, ale pořád je to lepší než být s fašisty,” je přesvědčena 35letá květinářka Taťána s narážkou na militantní stoupence zachování celistvosti Ukrajiny, především z radikální organizace Pravý sektor.

Hlasování provázejí na některých místech střety. Hlášeny jsou ze Slavjansku a Krasného Lymanu.

Foto: ČTK/AP

Hlasovací místnost ve Slavjansku

Věří, že mají podporu

K odložení referend marně tento týden vyzýval ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev ale výzvu odsoudil a nazval ji „mlácením prázdné slámy”. Místní referenda považuje za nezákonná. [celá zpráva]

Separatisté avizovali, že výsledky referend budou platit bez ohledu na to, kolik lidí se k hlasování dostaví. Podle nedávného průzkumu amerického střediska Pew chce většina obyvatel zachovat jednotnou Ukrajinu a odtržení nepodporuje ani většina ruskojazyčného obyvatelstva. [celá zpráva]

Předáci separatistů však věří v podporu, jejich hnutí získává v posledních týdnech sympatizanty i v řadách policie, která proti nim nezasahuje.

Na pokraji občanské války

Výsledky hlasování budou známy až po víkendu. Pravděpodobně ale nepřinesou zásadní zvrat a napětí, které podle pozorovatelů hrozí přerůst v občanskou válku, bude přetrvávat. [celá zpráva]

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Figurína ukrajinského vojáka visí nad barikádou proruských aktivistů. Na zádech má anglicky napsáno: Vítejte ve Slavjansku.

Separatisté na východě obsadili množství správních budov v několika městech, které nyní armáda obtížně dobývá zpět. Boje si vyžádaly desítky mrtvých. Kyjev obviňuje z podněcování nepokojů Rusko, které také rozmístilo své vojsko u hranic a vyzývá k ukončení akce ukrajinské armády a zahájení dialogu s regiony. Moskva horuje pro federalizaci Ukrajiny.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Ani v noci na neděli nebyl v oblasti klid. Intenzivní střelba a výbuchy granátů byly hlášeny od Slavjanska, zejména z obce Andrijivka. Ta byla už dříve dějištěm střetů. Separatisté uvedli, že na obec tehdy zaútočili pravicoví radikálové, při čemž zemřelo deset lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám