Hlavní obsah

Příště poletím v bombardéru, vzkázal do Rumunska ruský vicepremiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť/Moskva

Rumunskou vládu popudil ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, který má v reakci na ruskou anexi Krymu zákaz vstupu na území Evropské unie. Když se jeho letadlo cestou z Moldavska zpět do Moskvy pokusilo proletět rumunským vzdušným prostorem, odklonily let rumunské stíhačky. Podobně dopadl stroj nad Ukrajinou. Rogozin se dal následně slyšet, že příště nad Rumunsko zavítá v bombardéru.

Článek

"Na žádost USA Rumunsko uzavřelo mému letadlu svůj vzdušný prostor. Ukrajina mě znovu přeletět nenechá. Příště poletím na palubě TU-160," napsal Rogozin na svůj twitterový účet.

Tupolev Tu-160 je největší ruský strategický bombardér. Jak informuje server Wikipedie, jedná se o nejtěžší bombardovací letoun na světě.

Foto: Profimedia.cz

Tupolev Tu-160

Bukurešť žádá vysvětlení

Se žádostí o vysvětlení Rogozinova výroku se už podle agentury Reuters obrátila rumunská diplomacie na Moskvu. Chce vědět, zda vicepremiérova slova představují "oficiální postoj Ruské federace k Rumunsku jako členovi EU a NATO".

Bukurešť komentář označila s ohledem na současnou napjatou situaci kvůli ukrajinské krizi za velmi vážný.

Rogozin je mezi několika desítkami ruských politiků a finančníků, na něž EU uvalila sankce v souvislosti s ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym a přítomností ruských vojsk u východní hranice Ukrajiny. Unie ruským činitelům zakázala vstup a zmrazila majetek.

Rogozin byl na návštěvě Podněstří u příležitosti oslav konce druhé světové války. Reakce Moskvy na rumunskou žádost není známa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám