Hlavní obsah

Lidé ve světě politikům nevěří, nejdůvěryhodnější jsou hasiči

Lidé ve světě nejvíce důvěřují hasičům. Těsně za nimi jsou zdravotní sestry a lékaři. Naopak nejmenší důvěru obyvatel mají politici. Vyplývá to z výsledků nového průzkumu, který podle agentury AFP provedl výzkumný ústav GfK Verein.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Anketa ve 25 zemích na pěti světadílech ukázala, že průměrná míra důvěry je u hasičů 80 procent, u zdravotních sester 79 procent, stejně jako u doktorů.

Důvěra lidí ve světě (v procentech)
Hasiči80
Lékaři zdravotní sestry79
Starostové53
Pojišťovací agenti48
Politici31

"Zvlášť to nepřekvapuje, jsou pro to dva důvody. Prvním je, že jsme neustále k dispozici. Druhým důvodem je, že naše služby jsou zdarma, placené z daní. To lidé oceňují," tvrdí předseda odborového svazu francouzských hasičů SNSPP-PATS Patrice Beunard.

Na posledním místě jsou politici s průměrnou oblíbeností jen 31 procent. Před nimi jsou pojišťovací agenti (48 procent) a starostové (53 procent).

"Všude ve světě jsou politici špatně vnímáni v rovině důvěry a integrity. Platí to ve všech zemích, které sužuje korupce. I v Evropě, kde se političtí představitelé často snaží upřednostnit vlastní zájmy před zájmem kolektivním," komentoval podle AFP výsledky průzkumu zástupce nevládní organizace Transparency International Daniel Lebègue.

Anketa

Komu z těchto institucí nejvíce důvěřujete?
Hasičům
86,9 %
Lékařům a zdravotníkům
10,7 %
Starostům
1 %
Pojišťovacím agentům
0,7 %
Politikům
0,7 %
Celkem hlasovalo 1913 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám