Hlavní obsah

V Mariupoli si boje vyžádaly dvacet obětí, do ulic vjely obrněné transportéry

Mariupol
Aktualizováno

Skupina separatistů se v pátek pokusila v ukrajinském přístavním městě Mariupoli obsadit budovu vnitra a policie. Útok byl odražen a boje si vyžádaly dvacet mrtvých, uvedl ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov, který přiznal jednoho padlého na straně ukrajinských sil. Nasazeny byly i pásové obrněné transportéry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obrněný transportér najížděl v Mariupoli do lidíVideo: Anna News, Reuters

 
Článek

„Okolo dvaceti teroristů bylo zabito, čtyři zajati. Značná část útočníků zanechala své zbraně na místě,” uvedl Avakov podle listu Ukrajinska pravda. Vyjádřil se i k následkům útoku: „Naše ztráty - jeden mrtvý, pět zraněných. Budovu policie zachvátily plameny.”

Avakov také popsal dopolední útok: „Skupina asi šedesáti teroristů ozbrojených automatickými zbraněmi byla připravena k útoku na městské oddělení policie. Pokusili se obsadit bez přípravy budovu. V budově propukl boj, který se změnil ve vojenské střetnutí v plném rozsahu s posilami ze strany ozbrojených sil a oddílu národní gardy Omega.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinští vojáci a gardisté na obrněném transportéru u Mariupole

Střelba se ozvala kolem 10:30 u správního centra. Záhy poté se na ulicích objevily obrněné transportéry včetně pásových, které vyrazily na pomoc bojujícím jednotkám v budově policie.

Separatisté uvedli, že násilí v přístavním městě vzplálo po oslavách konce druhé světové války, když se dav vydal k policejní stanici obsazené separatisty a obléhané bezpečnostními složkami. Střílet podle nich začali ukrajinští vojáci.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Maskovaný mladík přeskakuje dohořívající barikádu před policejním velitelstvím v Mariupoli.

„Po ulici Levanského jedou transportéry BTR a BMP. Lámou stromy a ničí automobily,“ uvedl jeden ze svědků. Ve městě byly vidět nejen kolové transportéry BTR, ale i pásové BMP a BMD vybavené věží s velkorážnými kanóny.

Nad městem se opět vznášel hustý dým, protože u radnice byly zapáleny pneumatiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské jednotky se v Mariupoli tvrdě střetly se separatistyVideo: Reuters

Místní politik Oleh Ljaškov, který informoval o bojích u budovy policie hned od jejich počátku, uvedl: „U nás je několik zraněných, někteří těžce. Na straně útočníků jsou tři mrtví. Na naše profesionály útočí příslušníci ruských speciálních sil vojenské rozvědky GRU.“

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk a Mariupol

Podle něj se útoku zúčastnilo asi třicet separatistů, kteří použili automatické zbraně a granáty.

„Z budovy naproti poliklinice nás ostřelují ruští snipeři,“ dodal podle Ukrajinské pravdy a upřesnil ztráty: „Mezi teroristy je osm mrtvých. Naši jsou všichni naživu, ale mnoho z nich raněných.“

Foto: Marko Djurica, Reuters

Hasič hasí hořící budovu policejního velitelství v Mariupoli.

V Mariupoli probíhá už několik dní boj o centrum města mezi separatisty a vládními silami. Radnice několikrát změnila držitele. [celá zpráva]

Zastřelený pop

V Kostjantynivce v Doněcké oblasti zastřelili separatisté na kontrolním stanovišti pravoslavného kněze, uvedl šéfredaktor zpravodajského webu OstroV Serhyj Harmaš. Údajně se k nim snažil promlouvat, ale neuspěl. Zprávu nebylo možné ověřit z jiných zdrojů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

V oblasti nyní probíhá protiteroristická operace ukrajinské armády proti separatistům. Ve městě drží vzbouřenci městský úřad a pokusili se ovládnout televizní věž. Podle svědků občas ostřelují projíždějící auta.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinský pásový transportér u Mariupole

V Doněcku neznámí útočníci napadli vězeňský tábor, ke kterému přijeli ve čtyřech vozech. Vnikli do části, kde jsou strážní a ukradli pistole Makarov a tři útočné pušky Kalašnikov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám