Hlavní obsah

Nejlepší vzdělání na světě má Jižní Korea, Česko skončilo hluboko pod Polskem

Jižní Korea má nejlepší vzdělávací systém na světě. Česká republika se ve studii společnosti Pearson umístila na 19. místě, devět míst za Polskem, šest za Ruskem a jedno před Švýcarskem. Žebříček ve čtvrtek zveřejnila BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přehledu dominují asijské země, které obsadily první čtyři místa: za Jižní Koreou následují Japonsko, Singapur a Hongkong. Finsko, které bylo dříve jedničkou, se tak propadlo až na pátou příčku.

Z postkomunistických zemí se nejvýše zařadilo Polsko, kterému patří desáté místo. Rusko je třinácté a Slovensko sedmadvacáté.

Žebříček kvality vzdělávacích systémů
1.Jižní Korea
2.Japonsko
3.Singapur
4.Hong Kong
5.Finsko
6.Velká Británie
7.Kanada
8.Nizozemsko
9.Irsko
10.Polsko
11.Dánsko
12.Německo
13.Rusko
14.USA
15.Austrálie
16.Nový Zéland
17.Izrael
18.Belgie
19.Česká republika
20.Švýcarsko

Podle generálního ředitele společnosti Pearson Johna Fallona žebříček ukazuje silnou souvislost mezi kvalitou vzdělání a hospodářským růstem. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) podle Pearsonu odhaduje, že za polovinou ekonomického růstu vyspělých zemí v uplynulých letech stála zlepšující se kvalifikace pracovníků.

Fallon rovněž upozornil, že na vzdělávání se po celém světě vynakládá více než pět biliónů dolarů (zhruba 100 biliónů Kč) ročně. V poslední době podle něj roste tlak na efektivnější využívání těchto peněz. "Vlády po celém světě jsou tlačeny k dosahování lepších vzdělávacích výsledků, protože ty jsou čím dál důležitější pro celoživotní úspěch lidí," píše firma Pearson.

Reklama

Výběr článků

Načítám