Hlavní obsah

USA rozšířily sankce vůči Rusku, Moskva odpověděla stejně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko odpoví na rozšíření sankcí ze strany Spojených států a Kanady stejným krokem. Ve čtvrtek to oznámilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Jména konkrétních osob a firem přidaných na sankční seznam ale sdělovat nebude. Uvedla to agentura RIA Novosti.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Článek

„Jména nových subjektů figurující na ruském ‚seznamu zakázaných’ zveřejněna nebudou,“ uvedl zástupce ministerstva Aleksandr Lukaševič. Dodal, že zmínění lidé a firmy nedostanou víza k cestě do Ruska.

Sankce podle Moskvy „nejsou její metodou“, ale je na ně nucena odpovědět.

USA, Kanada a EU opakovaně rozšířily sankce na další ruské představitele a firmy. Ve středu pak pohrozily dalšími, když unijní právníci přišli na to, jak postihnout i právnické osoby.

Ve čtvrtek pak Spojené státy sankce rozšířily, poprvé i vůči bance podezřelé ze styků s režimem syrského prezidenta Bašára Asada. Zmíněným peněžním ústavem je Tempbank.

Sankce dopadají i na bezprostřední okolí prezidenta Vladimira Putina, na něj však ne. Putin proto může počátkem června vyrazit do Normandie na oslavy výročí vylodění spojenců. Poprvé od vypuknutí ukrajinské krize se tak setká se západními představiteli včetně amerického prezidenta Baracka Obamy a německé kancléřky Angely Merkelové.

Rusko prohlašuje, že ho sankce nepostihnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám