Hlavní obsah

Bombardéry, jaderné síly, ponorky. Putin dozoroval rozsáhlé manévry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská armáda ve čtvrtek uskutečnila rozsáhlé cvičení pod vedením prezidenta Vladimira Putina. Zapojily se do něj i jaderné síly a strategické bombardéry. Uvedla to agentura Interfax.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin s náčelníkem generálního štábu armády Valerijem Gerasimovem

Článek

Vojska cvičila scénář výpadu proti napadení. Prezident Putin, který cvičení dozoroval za přihlížení pozvaných prezidentů Běloruska, Arménie, Tádžikistánu a Kyrgyzstánu, den před oslavami porážky nacistického Německa a na pozadí krize na Ukrajině podtrhl připravenost armády. „Mohli jste být svědky vysoké připravenosti a soudržnosti útočných a obranných strategických sil naší země,“ řekl Putin hostům.

Ve stejném duchu hovořil ministr obrany Sergej Šojgu o připravenosti jaderných sil.

Cílem prověření bojové připravenosti

Podle Interfaxu se cvičení účastnilo raketové vojsko středního a jižního okruhu, i síly na západě. Tam v neupřesněné lokalitě strategické bombardéry Tu-95MS úspěšně zasáhly své cíle, oznámila armáda. Ze základny Pleseck zase byla odpálena mezikontinentální raketa Topol, kterou Rusko naposledy otestovalo počátkem března. [celá zpráva]

Zapojila se Severomořská flotila v čele s letadlovou lodí Admirál Kuzněcov. Z ponorek Severomořské a Tichomořské flotily bylo odpáleno „několik“ střel kratšího doletu.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Podle Kremlu byly manévry připraveny už v listopadu, jejich cílem bylo prověřit bojovou připravenost.

Reklama

Související články

Zeman letos na recepci ruské ambasády nepůjde

Recepce pořádané ruskou ambasádou v Praze k 69. výročí konce druhé světové války se letos prezident Miloš Zeman nezúčastní. Oznámil to jeho mluvčí Jiří...

Výběr článků

Načítám