Hlavní obsah

Separatisté Putina neposlechli, referendum bude už o víkendu

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinští separatisté ve čtvrtek odmítli vyslyšet ruského prezidenta Vladimira Putina, který je vyzval, aby odložili referenda o osamostatnění. Ta se tak uskuteční už o víkendu. Kyjev s referendy nesouhlasí a pokládá je za nezákonná.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Proruský aktivista na východě Ukrajiny

Článek

Jeden z předáků proruských vzbouřenců Denis Pušilin už dopoledne pro agenturu Ukrinform avizoval, že 95 procent zástupců lidového shromáždění, o jehož složení se moc neví, bude „kategoricky“ pro to, aby se hlasování uskutečnila podle původního plánu, takže tuto neděli.

V Doněcku podle ruské agentury ITAR-TASS zkomplikuje přípravy ztráta víc než miliónu hlasovacích lístků zničených neznámými pachateli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jaceňuk navštívil ukrajinské jednotky u SlavjanskuVideo: Reuters

Odložení referenda doporučil Putin ve středu. Ruský prezident také znovu vyzval Kyjev k dialogu se vzbouřeneckými regiony, stažení armády a propuštění vězněných separatistů. Řekl, že on sám dal od hranic s Ukrajinou stáhnout jednotky. [celá zpráva]

NATO to ale zpochybnila. [celá zpráva]

Ve čtvrtek Putin podle agentury Interfax přidal kritiku EU, když řekl, že „evropský nacismus zase zvedá hlavu” a Ukrajina je příkladem toho, jaké potíže může způsobit „nezodpovědná politika”.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukrajina

Referenda plánují vzbouřenci v Doněcké a Luhanské oblasti. Ukrajinská vláda je odmítá jako nezákonná. Podle Kyjeva byla navíc hlasování připravena v Moskvě, stejně jako nedávné referendum na Krymu. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk středeční Putinovu výzvu označil za „mlácení prázdné slámy“, které se na tak významného politika nehodí.

Bezpečnostní akce ukrajinské armády na východě pokračuje, i když po středeční Putinově výzvě boje ustaly.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Podle průzkumu americké výzkumného střediska Pew Research je většina Ukrajinců - 77 procent - pro zachování jednotné země. Dokonce i mezi ruskojazyčným obyvatelstvem takový postoj podle ústavu zastává 58procentní většina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám