Hlavní obsah

NATO: Ruští vojáci se od hranic s Ukrajinou nestahují

Brusel
Aktualizováno

Severoatlantická aliance nezaznamenala žádné stahování ruských vojáků od hranice s Ukrajinou, o němž ve středu informoval ruský prezident Vladimir Putin. Agentuře Reuters to v Bruselu řekl nejmenovaný zástupce NATO.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci. Ilustrační foto

Článek

„Nemáme žádné náznaky změny pozice vojenských sil podél ukrajinské hranice,“ řekl alianční představitel agentuře.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident Putin oznámil, že vojska se z hranice stáhla. „Pořád nám říkali, že mají obavy z našeho vojska na ukrajinské hranici. Odvolali jsme je. Dnes na ukrajinské hranici nejsou, jsou v místech, kde na cvičištích konají svoje regulérní úkoly,“ uvedl po setkání s šéfem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Didierem Burkhalterem. [celá zpráva]

Odchod ruských sil nezaregistrovala ani ukrajinská pohraniční služba ani Pentagon. Pohraničníci podle ČTK upozornili, že nadále zaznamenávají „pohyby ruského vojenského letectva, jednotek i těžké techniky v pohraničních oblastech”.

O stažení ruských jednotek cvičících u hranice podle agentury Interfax informoval už minulé úterý ministr obrany Sergej Šojgu svůj americký protějšek Chucka Hagela. Současně ubezpečil, že Moskva nepodnikne invazi na Ukrajinu.

Evropská unie a Spojené státy Moskvu varovaly, že v případě eskalace napětí na Ukrajině přijdou další sankce z jejich strany. Mohly by postihnout i ruské firmy. Unijní právníci už našli způsob, jak sankce na právnické osoby uvalit.

Reklama

Výběr článků

Načítám