Hlavní obsah

Putin mlátí prázdnou slámu, odmítl Kyjev návrh šéfa Kremlu o referendech

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu vyzval proruské skupiny na východě Ukrajiny, aby odložily plánovaná referenda o osamostatnění. Šéf Kremlu zároveň vyzval Kyjev, aby na východní Ukrajině okamžitě ukončil bezpečnostní operaci. Ukrajinská vláda jeho výzvy odmítla. Referenda by se podle ní neměla konat vůbec.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin , Reuters

Prezident Ruska Vladimir Putin.

Článek

Putin hodnotí akci ukrajinské armády jako „trestnou“. „Vývoj na Ukrajině se ubírá podle nejnevhodnějšího scénáře,“ prohlásil ruský prezident a dodal, že na vině „jsou ti, kdo provedli únorový převrat v Kyjevě,“ čili nová ukrajinská vláda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Putin podle agentury Interfax zopakoval, že by Kyjev měl s východními regiony vést dialog, a nikoliv prosazovat svoji vůli silou. Vyzval také k propuštění „politických vězňů“.

Moskva mluví o decentralizaci

Moskva dlouhodobě hovoří o potřebě dohody o decentralizaci Ukrajiny. Podle Putina se ruské návrhy na řešení krize z velké části shodují s představami Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podpořil také stanovisko německé kancléřky Angely Merkelové o potřebě jednání všech stran u jednoho stolu. Další ženevské rozhovory ale odmítl.

Referenda v Doněcké a Luhanské oblasti měla proběhnout už tuto neděli, ale separatisté jsou ochotni zvážit odklad, uvedl Putin, který také přikázal stáhnout ruská vojska od hranic s Ukrajinou. Ruská obrana ovšem stažení vojáků ohlásila už minulý týden. [celá zpráva]

Nevměšujeme se, tvrdí Putin

Podle ukrajinské vlády lidová hlasování naplánovala Moskva. [celá zpráva]

Kyjev referenda nechce a Putinova výzva k odkladu termínu jejich konání je podle premiéra Arsenije Jaceňuka jen „mlácením prázdné slámy”.

Podle agentury Interfax nicméně boje na východě Ukrajiny po Putinově výzvě ustaly.

Vladimir Putin tvrdí, že se Moskva do dění na Ukrajině vůbec nevměšuje. „Rusko není součástí ukrajinského konfliktu, jeho strany se nacházejí na Ukrajině,” řekl.

Ukrajinské síly ve středu vedly boje s proruskými vzbouřenci ve Slavjansku a Mariupoli. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté obsadili radnici v MariupoliVideo: Reuters

V napjaté atmosféře čekají Ukrajinu za dva týdny také prezidentské volby. Podle Putina jsou obecně volby „správným krokem”, ale nic nevyřeší, dokud nebudou garantována stejná práva všem ukrajinským občanům.

Související témata

Foto: archiv Novinky, Novinky

Moskva

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám