Hlavní obsah

Ukrajinské síly zlikvidovaly třicet separatistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Luhansk

Ukrajinská armáda a bezpečnostní složky v posledních dnech na východě Ukrajiny zneškodnily kolem třiceti separatistů vyzbrojených těžkými zbraněmi. Po uzavřené schůzi kyjevského parlamentu věnované bezpečnostní situaci v zemi to v úterý řekl šéf tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Truchlící na pohřbu 21leté setry July Izotovové, kterou v Kramatorsku zabila střelba ukrajinských vojáků.

Článek

Šéf SBU řekl, že bezpečnostní a armádní složky plní své povinnosti „beze zbytku”. Separatisty podle něj podporují příslušníci ruské armády, kteří na Ukrajinu pronikají z okupovaného Krymu. Úsilí ozbrojených sil je podle něj zaměřeno výhradně na likvidaci „teroristů” a armáda se chce vyhnout civilním ztrátám.

Situaci v Doněcké a Luhanské oblasti, kde radikálové ovládli několik měst a obcí, označil Nalyvajčenko za velmi vážnou. „Lidé, kteří tam žijí, jsou pod silným informačním vlivem (Ruska) a nedůvěřují zcela ukrajinským policistům a vojákům, kteří na místě teroristy likvidují,” řekl šéf tajné služby. I úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v pondělí přiznal, že obyvatelé na východě se přiklánějí k Rusku

Veškeré bojové operace na východě probíhají maximálně zdrženlivě, aby neumírali civilisté, tvrdil Nalyvajčenko. Zároveň ale varoval, že situace se může vyostřit kolem oslav konce druhé světové války, které na Ukrajině stejně jako v Rusku připadají na 9. května. Vyzval obyvatele Doněcké a Luhanské oblasti, aby se nezapojili do masových veřejných akcí, které prý separatisté mohou zneužít k provokacím.

Plán odtržení Luhansku

V Luhanské oblasti chtěli v neděli uskutečnit referendum ohledně budoucnosti oblasti. Ukrajinska pravda zveřejnila plán separatistů. Ti nejdříve chtějí nechat schválit deklaraci o nezávislosti Luhanské lidové republiky a pak rozhodnout v referendu, zda se připojí k Ruské federaci, nebo k Ukrajině.současně požádá Rusko o vyslání mírových sil.

Policejní velitelství Luhanské oblasti oznámilo, že se vzdává odpovědnosti za bezpečnost a pořádek. Mezi obyvatelstvem je už podle luhanských policistů takové množství zbraní, že policie ani další bezpečnostní složky situaci nemohou kontrolovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám