Hlavní obsah

Ukrajinský parlament odmítl referendum o uspořádání země, Kyjev trvá na volbách

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský parlament v úterý neschválil zákon o všeobecném referendu k aktuálním otázkám uspořádání země. Uvedl to po hlasování poslanec strany Otčina Oleksandr Bryhyněc, napsala Ukrajinska pravda.

Foto: Alex Kuzmin, Reuters

Budova parlamentu v Kyjevě

Článek

„Pro referendum bylo 154. Neprošlo. Chválabohu,“ uvedl poslanec Bryhynec na Facebooku, podle kterého neprošlo kvůli poslancům stran Svoboda, UDAR a SEU.

„Musí se uskutečnit, ale ne během války,“ dodal poslanec. Vláda zvažuje červnový termín.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zákon o referendu byl předložen 5. května s tím, že by se uskutečnilo současně s prezidentskými volbami 25. května. Vláda ho navrhla jako ústupek separatistům, kteří požadovali místní referenda. Na jejich konání by se ale musel změnit zákon o referendu.

Důvodem odkladu je podle sdělení poslance Otčiny Andreje Ševčenka neschopnost zajistit bezpečnost volebních komisí: „Jakékoli referendum by se mělo konat, jen když panuje přesvědčení, že lidé nebudou hlasovat pod namířenými automaty.“ Podle něj je možné hlasování uskutečnit až ve chvíli, kdy separatisté složí zbraně.

Rusko kritizuje volby v době bojů

Rusko ale ze stejných důvodů požaduje, aby se na Ukrajině odložily prezidentské volby, protože není garantována bezpečnost. To ale Ukrajina odmítá. Rusko stávajícího prezidenta neuznává jako nelegitimního a dosazeného pučisty.

V úterý ve Vídni ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl: „Pořádat volby v situaci, kdy je armáda nasazena proti obyvatelům, je docela neobvyklé. Přece jen to není Afghánistán, kde je válka a bez ohledu na to pořádají volby.“ Lavrov dodal, že jedním z kritérií, podle nichž Rusko posoudí legitimnost voleb, bude absence násilí. Totéž podle něj platí i u avizovaných referend v Luhansku a Doněcku.

Lavrov také označil za nelogické, že se napřed konají prezidentské volby a až pak se provede ústavní reforma.

Ukrajina žádá o podporu konání voleb 

Ukrajina vyzvala západní státy k podpoře květnových mimořádných prezidentských voleb, jejichž pořádání naráží na odpor proruských vzbouřenců na východě země.

Ministr zahraničí Andrij Deščycja na schůzi Rady Evropy ve Vídni požádal o vyslání mezinárodních pozorovatelů, kteří na průběh hlasování budou dohlížet.

"Ukrajinská vláda je rozhodnuta zorganizovat (prezidentské) volby 25. května, jak bylo plánováno," konstatoval Deščycja. Požádal rovněž západní státy, aby "učinily vše pro odvrácení vnějších hrozeb a provokací, které na Ukrajině podněcuje Rusko". Volby podle ukrajinského ministra musejí proběhnout ve svobodné a demokratické atmosféře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám