Hlavní obsah

Únos mise OBSE ve Slavjansku byl dílem profesionálů, zní z Berlína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únos skupiny vojenských pozorovatelů na východě Ukrajiny byl dílem „vysoce kvalifikovaných profesionálů”, kteří až později předali evropské důstojníky povstalcům ve městě Slavjansku. V Berlíně to v pondělí prohlásil mluvčí německého ministerstva obrany Jens Flosdorff. Ohradil se proti obviněním od některých německých politiků, že vyslání mise do bojové zóny bylo příliš riskantní.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ministr obrany Martin Stropnický (uprostřed) a pozorovatel OBSE Josef Přerovský (vlevo) v Berlíně

Článek

Podobné mise nejsou nikdy bez rizika, reagoval mluvčí podle televize ARD na výtky poslance vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Petera Gauweilera. Ten prohlásil, že vyslání vojenských pozorovatelů nemuselo být právně opodstatněné.

Z řad sociálně demokratických poslanců a opoziční Levice se podle německé televize ozývá kritika, že vojáci zemí NATO neměli být vysláni do oblasti kontrolované proruskými povstalci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Akce jsou riskantní

Berlín na východ Ukrajiny poslal čtyři své pozorovatele a k cestě přizval důstojníky ze Švédska, Dánska, Polska a České republiky. Povstalci nejprve ze zdravotních důvodů propustili švédského emisara OBSE; zbývající členové mise včetně českého podplukovníka Josefa Přerovského se po více než týdenním věznění ve Slavjansku ocitli na svobodě tento víkend. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští radikálové ve Slavjansku propustili tým vojenských kontrolorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v EvropěVideo: Reuters

Přesné okolnosti únosu a skutečná identita únosců zůstávají podle Flosdorffa nejasné. Šlo ale podle něj o "vysoce profesionální síly", které rukojmí až po únosu předali slavjanským proruským radikálům.

Cílem mise, která probíhala pod záštitou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, bylo podle německého mluvčího zjišťovat fakta právě v oblastech bojových operací. "Taková akce se bez rizika neobejde," poznamenal mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám