Hlavní obsah

Putin zakázal vulgarismy ve filmech i literatuře

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal zákon, který zakazuje používání vulgárních výrazů v literárních a výtvarných dílech. Zákaz se týká i filmů, divadel a sdělovacích prostředků. Existuje dokonce seznam zakázaných slov. Umělci mluví o dalším zesílení cenzury.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Na dodržení zákona bude dohlížet cenzurní úřad Roskomnadzor. Vysoké pokuty a zákaz činnosti až na tři měsíce hrozí každému, kdo připustí šíření vulgarit, jejichž seznam dal podle agentury ITAR-TASS dohromady nezávislý panel odborníků.

Podle některých ruských médií seznam takových slov Roskomnadzor rozeslal ruským filmovým a televizním studiím, divadlům, vydavatelům a médiím.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nový zákon, který má chránit hlavně děti, vstoupí v platnost 1. června. Ochranou dětí země v zákonech neargumentuje poprvé. Jiná norma z roku 2012 má chránit nezletilce před informacemi, jež mohou ohrozit jejich zdravý vývoj. Její obětí se mimo jiné podle ruských odborných časopisů staly některé dětské kreslené filmy, které se rázem ocitly v kategorii nepřístupných. Ve filmech se nesmí kouřit nebo pít.

Ovšem některá ruská díla jsou kouření a popíjení plná. Jako příklad je často dáván kultovní seriál „Jen počkej, zajíci”.

Zajíc, který je dodnes zřejmě nejpopulárnější kreslenou postavou ruských dětí, si totiž v některých dílech nespisovně uleví a jeho věčný soupeř vlk kouří či dokonce pije pivo.

Vulgarismy jsou i ve stěžejních dílech

Televizní stanice začaly bít na poplach kvůli obavě ze ztráty diváků a inzerce a internet zaplavily ironické návrhy na zákaz stěžejních děl ruského filmu a literatury.

Proti novému zákonu se ohradili klasikové ruského a sovětského filmu, ale i dětští psychologové a psychiatři.

Kandidáty na zákaz jsou i postavy pohádky bratří Grimmů Brémští muzikanti. Jejich píseň "Naše střecha je modré nebe" je prý možné chápat jako chválu bezdomovců. Zákaz hrozí i populárnímu kreslenému seriálu Tom a Jerry, údajně kvůli násilnickým scénám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám