Hlavní obsah

Putin vyznamenal 300 ruských novinářů za to, jak informovali o anexi Krymu

– Moskva

Šéf Kremlu Vladimir Putin vyznamenal tři stovky ruských novinářů za šíření „objektivních a profesionálních” informací o záboru ukrajinského Krymu. Napsal to v pondělí informovaný ruský list Vedomosti. Zprávu o ocenění prezident drží v tajnosti: výnos o udělení řádů byl podepsán před více než dvěma týdny, ale prezidentská kancelář ho dosud oficiálně nezveřejnila, píše list.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Krymský poloostrov byl připojen k Rusku v březnu po několika týdnech nepokojů a proruských demonstrací, podněcovaných podle Kyjeva ruskými vojáky a agenty ruských tajných služeb. Anexe měla obrovský ohlas mezi ruskou veřejností a v médiích; v parlamentu proti zákonu o připojení Krymu k Rusku hlasoval jediný poslanec. Na Západě naopak zábor poloostrova vyvolal šok a vyústil ve vyhlášení sankcí proti několika desítkám ruských vojáků a politiků.

Mezi vyznamenanými je 90 aktivních ruských novinářů a zpravodajů, zbytek tvoří vedoucí redaktoři a mediální manažeři. Většinu oceněných tvoří zástupci sdělovacích prostředků kontrolovaných státem, na hlavní opoziční média, jimiž jsou dnes rozhlasová stanice Echo Moskvy a televizní kanál Dožď, se nedostalo.

Novináři dostali řády a čestná uznání za "vysokou profesionalitu a objektivnost při informování o událostech v Krymské republice," citují Vedomosti utajovaný prezidentský dekret. Nejvyššího ocenění se dostalo šéfovi státní televize NTV Vladimiru Kulistikovovi a řediteli ruské cenzurní správy Roskomnadzor Alexandru Žarovovi.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

List Vedomosti označuje Putinův krok za bezprecedentní. Při poslední obdobné příležitostí, kterou byla v roce 2008 válka Ruska s Gruzií, vyznamenal tehdejší prezident Dmitrij Medvěděv jen jedenáct žurnalistů.

Reklama

Související články

Rusko má na Krymu problém. Došla mu voda

Ruské úřady přiznaly, že na Krymském poloostrově, který Moskva anektovala, hrozí akutní nedostatek vody. V pátek to uvedla BBC. Zásoby vody dostává Krym...

Výběr článků

Načítám