Hlavní obsah

Ukrajina hlásí padlé v bojích o Slavjansk

Kyjev/Slavjansk
Aktualizováno

Ukrajinské ozbrojené síly v pondělí zesílily svůj tlak na obklíčený Slavjansk. Za neutuchající palby se separatisté stahují hlouběji do města. Útok v rámci pokračující protiteroristické operace potvrdil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov s tím, že město hájí na 800 separatistů. Zranění a mrtví jsou na obou stranách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Situace ve Slavjansku se vyostřujeVideo: Reuters

 
Článek

„Přesný počet mrtvých se nyní upřesňuje,“ řekl Avakov agentuře Interfax Ukrajina. Podle něj bylo  v boji, který začal v 10.45 hod. (9:45 SELČ), zasaženo osm vojáků, ale není jasné, kolik jich padlo.

Foto: Max Vetrov, ČTK/AP

Obyvatelé Kramatorsku přemísťují pneumatiku na barikádu u vjezdu do města.

Separatisté ráno oznámili, že čelí novému útoku a pět z nich bylo v bojích těžce zraněno. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve slavjanské nemocnici ošetřují zraněnéVideo: Reuters

Odpoledne upřesnili, že v jejich řadách přišlo o život nejméně 20 lidí.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský transportér u Slavjansku

Avakov dodal, že během protiteroristické operace, jak nazývá zásah proti separatistům, se podařilo odhalit post dobře vyzbrojené skupiny vzbouřenců. „Ráno oddíl podílející se na protiteroristické operaci odhalil úkryt bojové skupiny teroristů. Použili těžké zbraně velké ráže včetně minometů.“

Vládní síly se opět zmocnily televizního vysílače na jednom předměstí, uvedla ruská agentura Interfax.

Foto: Max Vetrov, ČTK/AP

Proruští separatisté u Kramatorska

Podle agentury Reuters se separatisté se dvěma obrněnými transportéry stáhli z místa ranních střetů hlouběji do města a střelba byla slyšet mnohem blíže centru města než dříve.

Podle neověřených zpráv bylo zraněno i osm ukrajinských vojáků. Na místě, kde se ráno bojovalo a odkud se stáhli vzbouřenci, byly podle agentury Reuters vidět čtyři sanitky.

Diverzní akce

Podle ukrajinské tajné služby se skupina diverzantů vedená Igorem Girkinem, známým i jako Strelkov, jenž údajně pracuje pro ruskou vojenskou rozvědku GRU, plánuje zmocnit výbušnin v dolech v Donbasu. Plánuje s nimi poškodit vodní nádrž Karlovskoje.

Členové diverzní skupiny údajně vyhrožují horníkům a tvrdí jim, že příznivci Pravého sektoru přijedou z Kyjeva a zaútočí na šachty granáty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Oděsy uctili památku obětí z minulého týdneVideo: Reuters

Podle rozvědky také chtějí separatisté distribuovat otrávené potraviny a nápoje nebo používat ženy jako lidské štíty. Tyto informace uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na mluvčí tajné služby Marynu Ostapenkovou. Její vyjádření není možné potvrdit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám