Hlavní obsah

Nigérie neví nic o osudu dvou set unesených školaček, přihlásili se islamisté

– Abuja • Aktualizováno
Novinky,

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan v neděli přiznal, že nigerijský bezpečnostní aparát zatím neví nic o tom, kde je dvě stě unesených nigerijských školaček. Ty odvezli z ubytovny u školy radikálové z muslimské sekty Boko haram. Radikální skupina se k únosu v pondělí přihlásila.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Nigerijky demonstrují v Abuji za vyšší úsilí při záchraně unesených dívek.

Článek

„Já jsem unesl vaše dívky,” řekl šéf sekty Abubakar Shekau a dodal: „Prodám je”.

Boko haram byla z únosu podezřelá, neboť požaduje zavedení islámského práva šaría, odmítá vzdělání dívek a západní výuku.

Jonathan se k případu, který otřásl Nigérií a vedl k demonstracím, vyjádřil po třech týdnech vůbec poprvé: „Je to zkouška časem pro tuto zemi. Je to bolestné. Slibujeme, že ať jsou dívky kdekoliv, dostaneme je odtamtud.“  Dodal, že navzdory snahám armády a letectva se dívky nenašly.

Dosud se nigerijské úřady hájily, že o dívkách nemluví, protože nechtějí narušit tajné operace. Jen se ukazovalo, že počet unesených dívek ve státě Borno se stále zvyšuje, ze stovky stoupl na více než 250. Další padesátce školaček se podařilo utéci. [celá zpráva]

Podle reportéra BBC Willa Rosse bylo udivující sdělení, že se dívky nedaří nalézt, když se objevily zprávy, že už je odvezli do ciziny, do Čadu a Kamerunu, a některé si musely své únosce vzít. Ross dodal, že podle něj severovýchod Nigérie leží mimo oblast, kterou má armáda pod kontrolou.

Jonathan odmítl návrhy na jednání s Boko haram: „Nevyjednáváte s někým, koho neznáte.“

Přiznal, že jeho vláda chce jednat s USA a dalšími mocnostmi, jako jsou Francie, Británie a Čína, ohledně zajištění lepší bezpečnosti země.

Pomoc USA

Americký ministr zahraničí John Kerry v sobotu v sídle Africké unie v Addis Abebě uvedl, že Spojené státy pomohou Nigérii únos řešit. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom pomohli nigerijské vládě dovézt ty dívky zpět domů a únosce dostat před soud. Je to odpovědnost naše i světa, prohlásil Kerry podle ČTK.

Otázkou ovšem je, co bude možné dělat v tradiční společnosti s dívkami, které již byly provdány za únosce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám