Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny zadržují separatisté pět rukojmích, pokračuje útok na Slavjansk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Několik dalších lidí během neděle a noci na pondělí zajali separatisté na východě Ukrajiny a drží je jako rukojmí. Situace na východě Ukrajiny je dál napjatá, separatisté se připravují v obklíčeném Slavjansku i v jeho okolí na další ofenzívu ukrajinských sil. V pondělí oznámili další útoky.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Separatista ve Slavjansku v obrněném transportéru

Článek

Při pondělním útoku ukrajinských sil bylo zraněno pět separatistů. Uvedli to sami vzbouřenci.

Separatisté z tzv. Jihovýchodní armády napadli v pondělí Slovjanskosrbský oddíl  pořádkové policie a jeho náčelníka zbili. Velitel šel s nimi přitom vyjednávat, aby nedošlo k útoku na budovy, který by si vyžádal oběti.

V neděli podle televize Rossija 24 separatisté zastavili postup ukrajinské armády na severu Doněcké oblasti. Pod kontrolu vzbouřenců se znovu dostal Slavjansk a Kramatorsk, stejně jako obce Kosťantynivka a Andrijivka.

Ukrajinské ozbrojené síly sice zničily kontrolní stanoviště separatistů, ale města nedobyly, i když se v pátek uvádělo, že mají pod kontrolou polovinu Slavjansku.

Transportéry se stáhly a separatisté obnovili své posty na silnicích do města. Podle agentury ITAR-TASS vyklidila armáda i strategické kramatorské letiště. Separatisté také vyzbrojili své lidi na kontrolních stanovištích, která zřídili v dalších čtyřech okresech v Doněcké i Luhanské oblasti.

Zadrženi další rukojmí

Tři zastupitele a dva horníky zadrželi v neděli jako rukojmí separatisté v Doněcké oblasti, v Novogorodovce, odkud je převezli do Doněcku. Drží je v budově doněckého oblastního výboru, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na odborovou konfederaci svobodných povolání. Zastupitelé jsou z různých stran – je mezi nimi jeden komunista a jeden ze Strany regionů, z níž byl i svržený prezident Viktor Janukovyč.

Zpráva se objevila poté, co se do svých vlastí vrátili zadržovaní členové Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, mezi nimiž byl i český podplukovník.[celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Také v Kramatorsku, který se pokoušely v minulých dnech dobýt ukrajinské bezpečnostní síly, byl zadržen zastupitel z městské rady Serhyj Šackij, který současně stojí v čele dopravního podniku ve městě. Požadovali od něj vozidla, která jim odmítl vydat s tím, že nejsou v provozuschopném stavu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

V Oděse znovu propukají nepokoje.

Slavjansk je obklíčený a jeho obyvatelé se podle BBC obávají útoku. [celá zpráva]

Ukrajina se také snaží stabilizovat situaci v Oděse. Tam v pondělí dorazil pluk vojsk ministerstva vnitra, uvedl ministr Arsen Avakov. Dvaačtyřicet zadržených při násilných nepokojích, které si vyžádaly 46 obětí, bylo převezeno na střední Ukrajinu. Ze 172 zadržených se jich podle něj 127 aktivně účastnilo nepokojů. Mezi zadrženými jsou i tři občané Ruské federace. [celá zpráva]

V Chersonu bylo také zadrženo 36 provokatérů mířících z Krymu do Oděsy. Uvedl to starosta města, podle něhož se zásahu účastnilo 320 pohraničníků, policistů a vojenských veteránů.

Reklama

Výběr článků

Načítám