Hlavní obsah

Na Ukrajině je nutný mezinárodní zásah, shodla se Merkelová s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Moskva

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli telefonicky hovořila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Shodli se, že ke snížení napětí na Ukrajině je zapotřebí účinný mezinárodní zásah. Oznámila to tisková služba Kremlu. Podle agentury Reuters se hovořilo také o tranzitu ruského plynu do Evropy.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Prezident Ruska Vladimir Putin

Článek

Agentura DPA rovněž s odkazem na Putinův úřad uvedla, že ruský prezident kladl důraz na potřebu zahájení vyjednávání mezi kyjevskou vládou a proruskými vzbouřenci. Merkelová se zasazovala o to, aby se zprostředkovatelské mise mezi znesvářenými stranami chopila Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Mluvili také o plynu

Merkelová a Putin hovořili také o situaci kolem dodávek ruského plynu a jeho tranzitu přes Ukrajinu, a to na základě výsledků nedávné schůzky zástupců EU, Ruska a Ukrajiny ve Varšavě. Ruský představitel v pátek v polské metropoli podle Reuters pohrozil, že Moskva v červnu omezí dodávky zemního plynu na Ukrajinu, pokud neobdrží finanční zálohy.

Účastníci varšavské schůzky se shodli na dalších dvou setkáních ještě tento měsíc. Příští schůzka se uskuteční za dva týdny, další pak na konci května. Zabývat by se měli všemi stále otevřenými právními i hospodářskými otázkami kolem dodávek plynu.

Rusko-ukrajinský spor o plyn dál prohlubuje napětí na Ukrajině, kde se na východě země po anexi Krymu Ruskem zvýšila aktivita proruských separatistů. Ozbrojenci, kteří žádají připojení východní Ukrajiny k Rusku, obsadili v posledních týdnech státní úřady v řadě měst.

Reklama

Související články

EU chce pro členy stejnou cenu za ruský plyn

Evropská unie chce prosadit, aby všechny členské státy osmadvacítky platily za dodávky ruského plynu jednotnou cenu. Řekl to v pátek ve Varšavě evropský...

Výběr článků

Načítám