Hlavní obsah

Ukrajinská armáda odřízla Slavjansk

Slavjansk (Ukrajina)

Ukrajinská armáda v neděli odřízla východoukrajinské město Slavjansk od spojení s Doněckem. Proruští separatisté, kteří město ovládají, agentuře AFP potvrdili, že jsou zcela obklíčeni.

Foto: ČTK/AP

Příslušník ukrajinské armády před obrněným transportérem

Článek

Vojáci umístili zátarasy dva kilometry od Slavjansku na hlavní silnici vedoucí do Doněcku. Na místě bylo rozmístěno sedm obrněných transportérů. "Město je zcela obklíčeno," potvrdila AFP mluvčí separatistů Stella Choročevová.

Ruská média dopoledne informovala, že vzbouřenci město opět ovládli, když do něj pronikla ukrajinská armáda. Nepřímo to později potvrdila i AFP, podle níž před radnicí zaparkovaly čtyři obrněné transportéry, na jednom z nichž byla upevněna ruská vlajka.

Barikády brání provozu

Ve městě se už mezitím začaly tenčit zásoby potravin, což je pro místní obyvatele první varovný signál. V místní samoobsluze jsou ještě například k dostání brambory, zelí nebo mrkev. Ředkvičky už ale ne.

Provozu ve městě stále překáží množství barikád, zejména z navršených pneumatik. Městská hromadná doprava se zastavila úplně, na cestách projíždí jen málo osobních vozidel, více je cyklistů.

Podobná je situace například v Kramatorsku, o kterém byly v sobotu rovněž informace, že jej ukrajinská armáda ovládla. Až ale rozstřílela barikády, které postavili proruští separatisté, opět její transportéry odjely. Vzbouřenci tak opět začali kontrolovat příjezdové cesty.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Kramatorska vstoupila ukrajinská armáda

Ukrajinské jednotky v sobotu odpoledne vstoupily do Kramatorska, který několik týdnů ovládali proruští radikálové. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnitra...

Výběr článků

Načítám