Hlavní obsah

Vzbouřenci ze Slavjansku propustili členy mise OBSE

Kyjev

Proruští radikálové v sobotu ve východoukrajinském Slavjansku propustili tým evropských vojenských kontrolorů, mezi nimiž je i český podplukovník. Agentuře RIA Novosti to oznámil ruský emisar Vladimir Lukin, který na východě Ukrajiny monitoruje situaci.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Jeden z propuštěných členů mise OBSE Axel Schneider (vlevo) s vůdcem slavjanských separatistů Vjačeslavem Ponomarjovem.

Článek

Propuštěno bylo všech sedm důstojníků vojenské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a pět členů jejich doprovodu.

O chystaném propuštění všech zadržovaných členů mise, kteří byli týden vězněni ve Slavjansku, už dříve informoval vůdce východoukrajinských separatistů a samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov. V sobotu to telefonicky sdělil agentuře Interfax.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov (vlevo) se zadrženými pozorovateli mise OBSE

Důvodem je údajně obava o jejich bezpečnost v situaci, kdy se ve městě bojuje. "Jsou to mí hosté, nechci aby přišli k úhoně," řekl Ponomarjov krátce před propuštěním evropských důstojníků. "Právě teď u mě sedí, hovořím s nimi a chystám se je propustit," prohlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barikády v ukrajinském SlavjanskuVideo: Reuters

Ve Slavjansku od pátku pokračují boje mezi jednotkami ukrajinské armády a ozbrojenými separatisty, kteří město drží už několik týdnů. Armáda už údajně vyřadila několik povstaleckých kontrolních postů na přístupech ke Slavjansku, do bojů nasadila vrtulníky. Tři z nich povstalci v pátek sestřelili.

Jsou to mí hosté, nechci aby přišli k úhoně
Samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov

Vojenská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) byla nedaleko Slavjanska zadržena v pátek 25. dubna. V internaci bylo původně osm jejích členů, švédský důstojník byl propuštěn s ohledem na jeho zdravotní stav. Misi na východ Ukrajiny vyslalo Německo, které v ní má čtyři zástupce. Vojenské experty z Česka, Dánska a Polska Berlín k účasti v misi přizval.

Foto: ČTK/AP

Samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov

Zadržení kontrolorů OBSE řídilo Rusko, tvrdí Kyjev

Ukrajinská tajná policie SBU v sobotu vydala zprávu, že má důkazy o ruské účasti na zadržení vojenských pozorovatelů OBSE. Jde o odposlechy hovorů údajného agenta ruské vojenské rozvědky GRU Igora Girkina-Strelkova, který údajně na východě Ukrajiny akce separatistů řídí.

Podle odposlechů měl ruský emisar Lukin v sobotu ráno dorazit do Slavjansku spolu s vysokým představitelem Rady Evropy. Propuštění členů mise OBSE podle odposlechů Lukin předem domlouval právě s ruským agentem Girkinem-Strelkovem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám