Hlavní obsah

Operace na Ukrajině má podle prezidenta mnoho mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Vojenská operace na východě Ukrajině si vyžádala „mnoho“ obětí na straně separatistů, kteří v několika městech v minulých týdnech obsadili správní sídla. V pátek to řekl úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Současně přiznal, že operace postupuje pomalu. Rusko mezitím Kyjev vyzvalo, ať přestane zabíjet vlastní občany.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští vojáci u Slavjansku

Článek

Zatím poslední oběti jsou hlášeny z jihoukrajinské Oděsy, kde při srážkách mezi proruskými a proukrajinskými aktivisty zemřeli čtyři lidé. [celá zpráva]

Separatisté podle Turčynova utrpěli těžké ztráty: spousta z nich byla zabita, zraněna anebo zajata. „Bohužel máme také informace o dvou mrtvých a sedmi zraněných vojácích,“ dodal prezident.

Turčynov upozornil, že operace jde pomaleji, protože vládní síly bojují v obytných oblastech. Separatisté se podle něj chrání lidskými štíty a útočí z obytných domů, na které mají vojáci zakázáno střílet.

Ukrajinské síly zahájily v pátek bezpečnostní akci ve Slavjansku a Kramatorsku. Podle Turčynova se podařilo ovládnout všechna kontrolní stanoviště proruských skupin. Ty ale tvrdí, že některé mají stále ve své moci. Navíc se jim podařilo sestřelit dva vrtulníky. [celá zpráva]

Turčynov vyzval všechny „teroristy“, „sabotéry“ a ty, kdo „pozvedli zbraně proti zemi“, aby se vzdali a propustili rukojmí.

Medvěděv: Přestaňte vraždit vlastní občany

Kyjev zopakoval obvinění, že separatisty vedou ruští profesionálové. „Je to skutečná bitva s profesionálními žoldáky,“ prohlásil ministr vnitra Arsen Avakov.

Moskva obvinění odmítá. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv naopak obvinil Kyjev z tažení proti vlastním lidem. Vyzval, aby ukrajinské jednotky přestaly „vraždit vlastní občany“. Moskva uvedla, že armádní akce pohřbila dohody ze Ženevy o vyřešení krize. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ukrajina obnovuje brannou povinnost

Zhoršující se bezpečnostní situace na východě Ukrajiny přiměla zemi obnovit brannou povinnost. Ve čtvrtek o tom podle BBC dekretem rozhodl úřadující prezident...

Výběr článků

Načítám