Hlavní obsah

Do Litvy připlulo pět válečných lodí NATO kvůli napětí na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klajpeda

Do litevského přístavu Klajpeda připlulo v pátek pět válečných lodí Severoatlantické aliance s cílem posílit obranu regionu. Podle agentury AFP to oznámil litevský ministr obrany Juozas Olekas. V souvislosti s postupem Ruska v ukrajinské krizi, včetně soustředění jeho armády u ukrajinských hranic, podniklo už NATO v poslední době několik podobných opatření.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Norský námořník na podpůrné lodi Valkyrien sleduje minolovku Otra.

Článek

Olekas označil připlutí válečných plavidel jako další známku odhodlání aliance zajistit bezpečnost Litvy a dalších členských zemí NATO v regionu znepokojených ukrajinskou krizí.

Upřesnil, že jde o čtyři minolovky a jedno podpůrné plavidlo z loďstev Belgie, Nizozemska, Norska a Estonska. Lodě předtím působily u polského pobřeží. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Připlutí těchto lodí NATO je dalším projevem jednoty a solidarity NATO,” řekl ministr. Zvýšená přítomnost aliance v regionu je podle něj „odrazujícím opatřením” vůči Rusku, které kolem Ukrajiny soustředilo údajně až 40 000 vojáků.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Norská minolovska Otra u břehů Polska

Severoatlantická aliance podle AFP rozmístila minulý týden své námořní síly v Baltském moři, aby dala najevo svůj závazek zajistit bezpečnost pobaltských států, které se před deseti lety staly jejími členy. Litvu, Lotyšsko a Estonsko, ale také Polsko válečné přípravy Ruska podél ukrajinských hranic znepokojily.[celá zpráva]

Spojené státy již do každé z těchto čtyř zemí v uplynulých týdnech přesunuly po 150 vojácích ke společným dlouhodobým cvičením.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Konvoj minolovek u břehů Polska

Kromě toho k zajištění vzdušného prostoru Pobaltí vyslaly své letouny Británie, Dánsko a Francie.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám