Hlavní obsah

Ukrajina obnovuje brannou povinnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Zhoršující se bezpečnostní situace na východě Ukrajiny přiměla zemi obnovit brannou povinnost. Ve čtvrtek o tom podle BBC dekretem rozhodl úřadující prezident Oleksandr Turčynov.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Oleksander Turčynov na cvičení ukrajinské armády v Hončarivském.

Článek

Opatření přichází ve dnech, kdy proruští radikálové okupují řadu veřejných budov na východě země. Ukrajina dlouhodobě obviňuje Rusko z organizování akcí, při nichž jsou státní úřady obsazovány. Moskva to popírá. Podél hranic s Ukrajinou soustřeďuje Rusko ale kolem 40 000 vojáků.

Turčynov přiznal ve středu, že síly, které má ukrajinská vláda k dispozici, nejsou s to potlačit nepokoje v některých oblastech na východě země. Kyjev si tak stanovil za cíl zabránit tomu, aby se nepokoje rozšířily dál na západ.

Ukrajina je podle Turčynova v "plné bojové pohotovosti" kvůli obavám z toho, že ruská armáda nakonec na Ukrajinu přece jen vtrhne.

Milión mužů ve zbrani

Ve čtvrterk Turčynovův úřad uvedl v prohlášení, že povinná vojenská služba se obnovuje kvůli ohrožení celistvosti země s ohledem na zhoršující se situaci na východě a na jihu státu, na rostoucí sílu ozbrojených proruských bojůvek a na zábor úřadů státní správy.

Ukrajina má asi 130 000 vojáků. Se záložníky by mohla mít zhruba milión mužů ve zbrani.

Kyjev zrušil povinnou vojenskou službu teprve koncem loňského roku na základě zákona prosazeného tehdejším prezidentem Viktorem Janukovyčem. Ten uvedl, že uvedl, že jeho země projde vojenskými reformami, které vyústí ve vytvoření profesionální armády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám