Hlavní obsah

Proruští aktivisté v Doněcku zaútočili na sídlo prokuratury

Doněck (Ukrajina)

Proruští demonstranti zaútočili ve čtvrtek na budovu prokuratury ve východoukrajinském Doněcku, který fakticky ovládají separatisté. Na budovu zaútočili kameny a rozbíjeli její okna. Úřad podle nich pracuje pro prozápadní vládu v Kyjevě, uvedla agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Proruský aktivista oslavuje dobytí budovy prokuratury v ukrajinském Doněcku.

Článek

Doněck, město se zhruba jedním miliónem obyvatel na průmyslovém východě země, je podle agentury centrem ozbrojeného povstání směřujícího k odtržení od Ukrajiny. V oblasti, kde se hlavně těží uhlí a kalí ocel, žije převážně ruskojazyčné obyvatelstvo.

Násilný incident ve městě, které je z velké části pod kontrolou separatistů, zvýraznil neutěšenou bezpečnostní situaci v regionu.

Poslouchali Kyjev, zdůvodnili separatisté útok

"Prokuratura přijímala zločinné příkazy z Kyjeva proti svým vlastním lidem, které obviňovala ze separatismu a dalších smyšlených zločinů," řekl podle Reuters jeden z demonstrantů. Třiačtyřicetiletý muž z Doněcku udal jako svoje jméno Igor.

Agentura Interfax-Ukrajina informovala, že demonstranti dovolili příslušníkům ostrahy objektu, aby jej opustili. Někteří z nich nesli známky zranění.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští policisté se dohadují s proruskými aktivisty, kteří zaútočili na sídlo prokuratury v Doněcku.

Proruští separatisté ve městě už dříve vyhlásili "Doněckou lidovou republiku" a tvrdí, že uspořádají referendum o odtržení od Ukrajiny 11. května.

Policie proti separatistům nejde

Ukrajinská policie na východě země se do značné míry vzdala boje s demonstranty vybavenými holemi a doprovázenými dobře zorganizovanými ozbrojenci v maskách a vojenských maskáčích.

Policejní úřady přesto ale většinou pokračují v práci v tiché spolupráci se separatistickými vůdci, kteří chtějí s jejich pomocí udržovat ve svých oblastech pořádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám