Hlavní obsah

Proruští separatisté propustili dva zajaté příslušníky ukrajinské tajné služby

Proruští separatisté ve východoukrajinském Slavjansku pokračují s Kyjevem ve vyjednávání o výměně zadržovaných inspektorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Agentuře Interfax to řekl jeden z vůdců povstalců a samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov. Mezitím separatisté ve Slavjansku oznámili, že propustili dva příslušníky ukrajinské tajné služby SBU, nadále ale vězní asi 50 lidí.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Proruští separatisté pokračují ve vyjednávání o propuštění zajatých členů mise OBSE.

Článek

"Doufáme, že je vyměníme za naše sympatizanty, které Kyjev zadržuje," řekl Ponomarjov  misi OBSE. Skupinu mezinárodních vojenských kontrolorů, mezi nimiž jsou vedle českého důstojníka také čtyři Němci, Dán a Polák, zadrželi ozbrojenci ve Slavjansku minulý týden v pátek. Separatisté zajali také Švéda, toho ale v neděli ze zdravotních důvodů propustili, neboť trpěl lehčí formou cukrovky. 

"Zástupci OBSE jsou nadále ve Slavjansku," řekl Ponomarjov. "Samozřejmě chtějí jít domů, my o tom už jednáme s kyjevskými představiteli," vysvětlil. Dodal také, že zadržovaní příslušníci mise OBSE mají komfortní podmínky a že s nimi separatisté udržují přátelské vztahy. Již dříve Ponomarjov označil tým OBSE za "válečné zajatce".

OBSE a Západ žádá bezpodmínečné propuštění mezinárodních pozorovatelů. K jejich propuštění vyzvala opakovaně i Moskva, ta ale zdůrazňuje, že na separatisty nemá žádný vliv. Rusko zároveň misi OBSE označilo za nezodpovědný hazard.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám