Hlavní obsah

Na letištích v Británii a USA stávkovaly počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestující na britských letištích museli ve středu projevit moře trpělivosti. Závada v počítačovém programu totiž způsobila několikahodinové fronty při odbavování. Pasažéři na letištích Heathrow, Gatwick a Stansted měli až čtyřhodinové zdržení. Problémy byly i v Birminghamu.

Foto: Profimedia.cz

Londýnské letiště Heathrow. Ilustrační foto

Článek

Podle rozhlasové stanice BBC selhal automatický systém odbavení v sekci pro občany nečlenských zemí Evropské unie, kde počítač porovnává tvář cestujícího s jeho obrázkem v pasu. Za stávkující software museli zaskočit pracovníci pohraniční služby a celý proces odbavení se zadrhl. Na starty mezinárodních linek podle BBC problém letištních počítačů vliv neměl.

Závada na počítačovém systému byla ve středu také důvodem problémů na letištích v jižní Kalifornii. Americká letecká agentura FAA zakázala na víc než hodinu starty všech letadel z mezinárodního letiště v Los Angeles a dalších letišť v regionu. Přistávání letounů se opatření nedotklo.

Úřady oficiálně neinformovaly o důvodech problémů, podle zdrojů agentury Reuters byla příčinou počítačová chyba. Letiště v Los Angeles patří v USA k nejvytíženějším, loni jeho služeb využilo 67 miliónů cestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám