Hlavní obsah

Nádraží v ujgurské oblasti Číny se stalo terčem útoku

Peking
Aktualizováno

Tři mrtvé a 79 zraněných si vyžádal středeční pumový atentát na nádraží v čínském Urumči, které je správním střediskem Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Několik hodin po explozi agentura Nová Čína zveřejnila její příčinu.

Foto: David Gray, Reuters

Policie v Urumči

Článek

Útok byl spáchán v den, kdy čínský prezident Si Ťin-pching završil čtyřdenní návštěvu Sin-ťiangu. Zmínil, že zesílí své úsilí v boji proti terorismu.

Portál místní zprávy uvedl k explozi: „Kolem 19:10 došlo 30. dubna k explozi u východu pro cestující z Jižního nádraží v Urumči, když přijel do stanice vlak K453 z Čcheng-tu.“ Nálož explodovala mezi zavazadly poblíž autobusové zastávky.

Z takřka osmi desítek zraněných jsou podle Nové Číny čtyři lidé ve vážném stavu. Trhavina explodovala u jednoho z východů. Čínská státní televize podle Reuters uvedla, že útočníci na vlakové stanici vedle výbušniny použili i nože.

Sin-ťiang je domovem muslimské menšiny Ujgurů, kteří jsou nespokojení s rostoucí dominancí většinového čínského etnika Chanů.

Nejhorší nepokoje oblast zažila 5. července 2009. Podle vládních zdrojů tehdy zahynulo 200 lidí, podle Ujgurů ale až dvojnásobek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám