Hlavní obsah

Ukrajina se chystá na protesty, Kyjevem budou v noci projíždět vojenské kolony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Kyjevská radnice oznámila, že se ve městě uskuteční v noci na prvního máje taktické cvičení. Ulicemi budou projíždět kolony bojové techniky. Na Ukrajině panují obavy, že Svátek práce by mohl být záminkou pro další rozsáhlé nepokoje.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinští vojáci kontrolují auto na silnici do Slavjansku.

Článek

„Vojenské kolony budou projíždět městem, bude to součást cvičení. Vezměte na vědomí, že útvary a techniky budou rozmístěny hlavně v centru města,“ řekl Volodymir Bondarenko z radnice pro list Ukrajinska pravda.

Ministerstvo obrany popřelo, že by se armáda na tomto cvičení v Kyjevě podílela, nasazena tam budou vojska ministerstva vnitra.

Informace byla zveřejněna poté, co úřadují prezident Oleksandr Turčynov uvedl do bojové pohotovosti armádu, neboť očekává, že separatisté se pokusí na prvního máje destabilizovat situaci v šesti správních oblastech na východě Ukrajiny. Přiznal, že Doněckou a Luhanskou nemá Kyjev pod kontrolou.

Separatisté ve středu obsadili radnici ve více než stotisícovém Alčevsku, který leží mezi Luhanskem a Doněckem.

Napětí roste i v Luhansku, kde část separatistů začala organizovat ozbrojenou domobranu a přebírá inciativu od umírněnějších.

Separatisté v Doněcké oblasti ve středu obsadili budovu daňového a celního úřadu, ale odešli z nich, když tam nenašli žádné zbraně.

Tajná služba SBU také ve středu zadržela separatistu, který chtěl ve čtvrtek v Melitopoli uspořádat masový protest a v jeho závěru obsadit místní úřad v Melitopoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám