Hlavní obsah

Ozbrojené síly Ukrajiny jsou ve stavu plné bojové pohotovosti

– Kyjev • Aktualizováno

Ozbrojené síly Ukrajiny byly uvedeny do stavu plné bojové pohotovosti kvůli hrozbě, že separatisté podniknou na Prvního máje destabilizační akce v šesti oblastech na jihovýchodě Ukrajiny. Luhanskou a Doněckou nemá Kyjev pod kontrolou a v dalších čtyřech čeká útoky separatistů. Podle ruské agentury Interfax je ale důvodem kroku i možné vypuknutí války s Ruskem.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinská armáda.

Článek

Ruská agentura Interfax uvedla bez přímé citace, že „armáda byla uvedena do plné bojové pohotovosti kvůli hrozbě propuknutí války s Ruskem“.

„Vydali jsme rozkaz zformovat v každé oblasti pluk teritoriální obrany,“ řekl Turčynov pověřený funkcí hlavy státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Mykhailo Markiv, Reuters

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov

„Hlavním úkolem je neumožnit terorismu, aby se rozšířil do dalších oblastí,“ uvedl Turčynov podle Ukrajinske pravdy na poradě s vedoucími představiteli regionálních úřadů. Podle agentury ITAR-TASS přiznal, že Kyjev nekontroluje situaci v Doněcké a Luhanské oblasti. Destabilizační snahy jsou ale podle něj patrné i v dalších čtyřech oblastech –  Chersonské, Mykolajivské, Oděské a Záporožské.

„Musíme mít možnost mobilně přesouvat tyto jednotky k podpoře oblasti v případě takovéto hrozby,“ prohlásil Turčynov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté vyhnali z kanceláře šéfa státní televize v DoněckuVideo: Reuters

„Obracím se na vůdce těchto oblastí a na silové orgány s nutností zesílit práci. Očekáváme diverzní akce, podle naší rozvědky se chystají, ale my nesmíme vyvolávat paniku,“ varoval prezident. Připomněl, že byl vydán příkaz k vytvoření praporů územní obrany v každém regionu: „Musíme mít možnost v případě ohrožení operativně tyto jednotky přemísťovat k podpoře jiných oblastí.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté v Luhansku dobili sídlo regionální vládyVideo: Reuters

Turčynov zároveň konstatoval, že krizovou situaci na východě země nelze řešit silovými metodami. „Na základě zkušeností z Majdanu víme, že použití silových metod je neefektivní. A právě takové situaci čelíme ve východních oblastech. Bez úplné kádrové obměny silových struktur situaci stabilizovat nedokážeme,“ citoval jeho vyjádření ITAR-TASS.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Proruští ozbrojenci u vstupu do ústředí regionální vlády v Luhansku

Úřadující prezident tím připomněl krvavé střety na kyjevském náměstí Nezávislosti nazývaném Majdan, kde při protivládních protestech v únoru zahynulo přes osmdesát lidí. Zásah vedly speciální policejní oddíly Berkut, oddané tehdejší hlavě státu Viktoru Janukovyčovi, který ze země utekl do Ruska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Slavjansku panoval ráno klidVideo: Reuters

Ozbrojení proruští separatisté doposud obsadili sídla správních orgánů, a někde i policie, ve zhruba desítce východoukrajinských měst. Část policistů přitom prý přešla na jejich stranu. V úterý se tak stalo v Luhansku. [celá zpráva]

Ve středu se ozbrojenci zmocnili radnice ve městě Horlivka. [celá zpráva]

Turčynov si ve středu postěžoval na „netečnost“, „nemohoucnost“ a občas i „zradu“ pořádkových sil na východě země, nad kterým přebírají kontrolu proruští povstalci. Vyzval mimo jiné k čistce mezi policejními veliteli. „Takzvaní strážci zákona, kteří zradili Ukrajinu a začali spolupracovat s teroristy, se budou zodpovídat před soudem,“ prohlásil podle Interfaxu.

Zadržený diverzant

Krátce po vystoupení Turčynova zveřejnila Ukrajinska pravda informaci tajné služby SBU, že se ve vojenském táboře u krymského města Feodosija cvičí Ukrajinci naverbovaní ruskou tajnou službou. Vyplynulo to z výslechu jednoho z naverbovaných Ukrajinců. Odhalila ho a zadržela SBU, když vedla v Charkově desetičlennou skupinu, která se podílela mezi 6. a 8. dubnem na násilném obsazování úředních budov.

Zadržený podle ní uvedl, že byl naverbován ruskou vojenskou rozvědkou. Podle něj měl každý zájemce možnost se přidat k takzvané domobraně Krymu. Kdo se připojil, dostal na den 100 hřiven (cca 200 korun), kdo ale prodělal výcvik k diverzním akcím, měl dostat mnohonásobně více. SBU zveřejnila výpověď zadrženého na videu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám