Hlavní obsah

Kyjev ztrácí na východě Ukrajiny kontrolu, policisté se separatistům vzdávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská vláda ztrácí kontrolu na východě Ukrajiny, kde separatisté obsazují další a další sídla správy. V úterý v podstatě ovládli město Luhansk, když obsadili kanceláře prokuratury i policejní stanici. Policisté se útočícím separatistům nepostavili, ale bez boje odešli, když jim byl zaručen volný průchod. Prezident Oleksandr Turčynov kvůli tomu volá po výměně policejních šéfů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté v Luhansku dobili sídlo regionální vládyVideo: Reuters

 
Článek

„Velká většina bezpečnostních představitelů na východě není schopna dostát své povinnosti bránit naše občany,“ komentoval situaci Turčynov, jenž si na středeční ráno svolal zástupce všech regionů, aby společně projednali, jak z krize ven.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proruští separatisté v Luhansku drží kromě sídel policie a prokuratury také centrálu tajné služby SBU a bez problémů v úterý pronikli do televize a vynutili si vstup do vysílání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

LuhanskVideo: Reuters

Policie nezasahovala, ani když dvě desítky ozbrojenců v maskovaných uniformách pronikly na jejich stanici, přičemž stříleli a použili i ohlušující a oslepující granáty. Když pak do objektu vpustili dav lidí, policisté stáli netečně na dvoře a nakonec se vzdali, když jim zaručili volný průchod.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Proruští ozbrojenci před policejní stanicí v Luhansku

Luhansk, vzdálený od hranice s Ruskem jen tři desítky kilometrů, má bezmála půl miliónu obyvatel. Separatistů, kteří obsadili policejní stanici, byly zhruba tři tisíce. Turčynov mluví o „nemohoucnosti“ a „zradě“ a kromě výměny lidí na velitelských postech vyzval také k náboru nových příslušníků, kteří by ty váhající nahradili.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Proruští aktivisté v Luhansku

Neochota policistů na východě bránit veřejné budovy před separatisty je patrná už měsíc. Podobně jako Luhansk je na tom Slavjansk či Doněck, kde by po jednostranně vyhlášeném referendu mohli v květnu vyhlásit autonomii. Ve středu vzbouřenci obsadili také radnici a policejní sídlo v Horlivce.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Proruský aktivista hovoří s ukrajinským policistou.

„Regionální vedení nemá kontrolu nad svými policejními silami. Místní policie nedělala nic,“ přiznal agentuře Reuters poradce ministra vnitra Stanislav Rečynskij.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Policisté v Luhansku se aktivistům nebránili.

V pondělí v Doněcku policisté jen přihlíželi, když proruští muži se železnými tyčemi a basebalovými pálkami napadli účastníky demonstrace za zachování jednoty Ukrajiny a vzali několik rukojmí. Budovu, kde je do úterý drželi, střežila poklidně skupina policistů, napsal britský list The Guardian. Na dotaz, zda přešli k povstalcům, odpověděl jejich velitel, kapitán, který se představil jen jako Jevgenij, že názory policistů se liší. Sám ale připustil, že se separatisty sympatizuje. „Osobně kolem toho nedělám žádné tajnosti, že jsem pro referendum,“ uvedl. „Budeme hlasovat. Osobně jsem pro Rusko,“ přidal se jeho kolega.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Slavjansku panoval ráno klidVideo: Reuters

Jevgenij byl na počátku roku povolán do Kyjeva k potlačení protestů proti vládě tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Podle svých slov tam přišel o iluze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté vyhnali z kanceláře šéfa státní televize v DoněckuVideo: Reuters

Podle Guardianu přispívá k nedostatku vůle nasazovat proti separatistům vlastní krk také nízký plat policistů, dosahuje zhruba výše 5000 korun. „Je to všechno vina Kyjeva. Říkají, že tady na východě jsme otroci, pololidé. Uctívají (válečného nacionalistu) Stepana Banderu, který střílel do našich bratrů. Jsme normální občané, jako všude jinde,“ řekl další policista britskému listu, který doplnil, že k zahořklosti a rozčarování se na bezpečnostních příslušnících podepisuje i úspěšná ruská propaganda.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související témata:

Související články

Separatisté v Luhansku ovládli město

Separatisté v Luhansku na východě Ukrajiny mají město pod kontrolou. Dvě desítky ozbrojenců večer zaútočily na velitelství sil ministerstva vnitra a po...

Výběr článků

Načítám