Hlavní obsah

Muniční sklad zasáhl požár, kvůli výbuchům uzavřeli transsibiřskou magistrálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Na muniční sklad ruské armády v Zabajkalském kraji se v úterý rozšířil lesní požár a způsobil exploze, kvůli kterým museli přerušit provoz na transsibiřské magistrále. Střepiny létaly až do pětikilometrové vzdálenosti. Úřady až s odstupem připustily, že zahynulo deset lidí a dalších jedenáct bylo těžce zraněno.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Podobná neštěstí nejsou v Rusku žádnou vzácností. Loni otřásly exploze muničním skladem u Samary (na snímku).

Článek

„Došlo tam k několika výbuchům. Střepiny létají do vzdálenosti až pěti kilometrů,“ řekl agentuře Interfax nejmenovaný oficiální zdroj. Úřady proto rozhodly o evakuaci přilehlé obce Bolšaja Tura. Provoz na železniční trati byl přerušen.

Sklad patří ministerstvu obrany. To uvedlo, že explozi munice zavinil lesní požár, který do skladu přenesly silné poryvy větru. "Personál vojenské jednotky se vzdálil do bezpečné vzdálenosti. Nikdo z příslušníků jednotky nebyl zraněn," řekl mluvčí Igor Konašenkov agentuře ITAR-TASS.

Ministr obrany Sergej Šojgu  nechal vytvořit operativní hasičskou skupinu s dvěma těžkými dopravními letouny Il-76, vybavenými technikou pro svrhávání vody do plamenů. Letouny však budou moci proti ohni zasáhnout až po rozednění. Ruské dráhy vyslaly k hašení požáru speciální hasičské vlaky a ministerstvo pro mimořádné události přepravilo do oblasti hasičské roboty.

Přístup k hořícím skladům bude znemožněn až do příchodu ženijních brigád, které se očekávají ke středečnímu ránu. Mezitím se chystá evakuace dalších dvou vsí, Karymskaja a Darasun.

Podobná neštěstí nejsou v Rusku žádnou vzácností. Kupříkladu loni v červnu při požáru skladu u Samary vybuchovaly dva dny dělostřelecké náboje, škody se počítaly na desítky miliónů a úřady musely evakuovat 6500 lidí. Jeden člověk zemřel, čtyři desítky utrpěly zranění.
K jednomu z největších podobných neštěstí došlo počátkem června 2011 v Udmurtsku, kde explodovaly staré náboje určené k likvidaci. Způsobená škoda dosahovala jedné miliardy rublů (skoro 600 miliónů Kč). Výbuchy poškodily celkem 2862 domů ve 32 obcích a způsobily smrt dvou lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám