Hlavní obsah

Schröder se v Petrohradě objímal s Putinem a naštval Němce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Někdejší kancléř Gerhard Schröder popudil Německo. V pondělí přijímal v paláci v ruském Petrohradě opožděné gratulace ke svým 70. narozeninám. Nechyběl ani ruský prezident Vladimir Putin. Když fotografii, na níž se Schröder s Putinem objímají, zveřejnila v době napětí mezi Západem a Ruskem část německého tisku, vyjádřila se k ní i vláda kancléřky Angely Merkelové.

Foto: Profimedia.cz

Gerhard Schröder (vpravo) a Vladimir Putin jsou dlouholetí přátelé. Snímek je z června 2012.

Článek

Schröder oslavil jubileum 7. dubna. Na pondělní párty v Jusupovském paláci v Petrohradě nemohl chybět ani Putin – kromě toho, že Schröder předsedá dozorčí radě společnosti Nord Stream AG, která vybudovala stejnojmenný ropovod směřující z Ruska mimo Ukrajinu a Polsko do Evropy, je ruský prezident jeho osobním přítelem.

Schröder Putina v Rusku často navštěvuje. Šéf Kremlu, který byl v sovětské éře rezidentem obávané rozvědky KGB v Drážďanech, němčinu ovládá a k Německu prý chová sympatie.

Nereprezentuje nás, hájí se Berlín

Snímky exkancléře se šéfem Kremlu však německý tisk v době prudkých sporů Evropy s Ruskem kvůli Ukrajině považuje za kompromitující.

"Schröder oslavuje s Putinem, a německá zahraniční politika vypadá absurdně," komentoval fotografie z Petrohradu kriticky časopis Der Spiegel.

"Schröder postrádá jakýkoli politický instinkt a vkus. Schází se s Putinem v době, kdy chce ruský vůdce měnit hranice východní Evropy," připojil se Heiner Bremer, komentátor zpravodajské televizní stanice N-TV.

Související téma

Německá vláda byla nucena vysvětlovat, že bývalý kancléř, který v politice skončil v roce 2005, ji nezastupuje. "Schröder nereprezentuje německou vládu," řekl novinářům vysoce postavený úředník německé vlády. "Mělo by být jasné, že pan Schröder aktivní politiku už před časem opustil," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám