Hlavní obsah

Na Ukrajině stíhají separatistického vůdce zakarpatských Rusínů Gecka

Užhorod

Ukrajinská tajná policie SBU vyhlásila celostátní pátrání po jednom z vůdců zakarpatských Rusínů Petru Geckovi, uvedla v úterý agentura Unian. Podle kyjevské generální prokuratury je podezřelý z útoku proti územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny a hrozí mu až pětiletý trest vězení. Gecko se zasazuje o zřízení Podkarpatské Rusi, rusínské autonomie na území dnešní ukrajinské Zakarpatské oblasti, která v meziválečném období patřila Československu.

Foto: Profimedia.cz

Centrem Podkarpatské Rusi je Užhorod.

Článek

Petro Gecko se podle ukrajinské prokuratury vyhlásil předsedou vlády Podkarpatské Rusi. Jeho kabinet podle ukrajinských médií funguje virtuálně na sociálních sítích. Počátkem letošního roku rozšířil prohlášení zakarpatských Rusínů, v němž vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina k uznání Podkarpatské Rusi a vyslání mírových jednotek. Zároveň v rozhovoru s ruskými médii vyzýval ke změně státního uspořádání Ukrajiny.

Zakarpatská oblast osídlená Rusíny a silnou maďarskou menšinou se během únorového převratu na Ukrajině po jistém váhání přihlásila k novému vedení. Část politické reprezentace Rusínů ale kyjevskou vládu tvrdě kritizuje a žádá rozsáhlou decentralizaci, uznání národních práv a autonomii. Záchranu a pomocnou ruku hledají někteří Rusíni v Kremlu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Radikálové požadují samostatnost

Renesance Podkarpatské Rusi je dlouhodobým politickým programem rusínských autonomistů. O samosprávu bezvýsledně žádali za dřívějšího režimu prezidenta Viktora Janukovyče. V březnu 2012 užhorodský městský soud odsoudil duchovního vůdce Rusínů, pravoslavného kněze Dymytrije Sydora k tříletému podmínečnému trestu za separatismus.

Podkarpatská Rus byla nejvýchodnější částí předválečného Československa od vzniku republiky v roce 1918 až do roku 1938. Pak ji okupovalo Maďarsko. Po druhé světové válce region v roce 1945 Československo odevzdalo Sovětskému svazu, po jeho rozpadu v roce 1991 pak Zakarpatsko připadlo Ukrajině.

Radikální Rusíni nepožadují autonomii, ale samostatnost Podkarpatské Rusi. Právní stav ze sovětské éry totiž neuznávají a návrat k situaci před druhou světovou válkou nepovažují za možný, protože Československá republika v meziválečné podobě neexistuje.

Zakarpatští Rusíni žijí na území dnešního Slovenska, Polska a Ukrajiny. Nikdy neměli vlastní stát, jejich jazyk byl kodifikován až v polovině 90. let minulého století. K rusínské národnosti se hlásí zhruba 50 000 lidí, z nichž na Ukrajině žije jen menšina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám