Hlavní obsah

Šéf OSN odsoudil zajetí členů OBSE na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávné zadržení pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajině v pondělí odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle agentury Reuters také vyzval proruské povstalce, aby je okamžitě propustili na svobodu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zadržení příslušníci mise OBSE

Článek

"Generální tajemník důrazně odsuzuje nedávné zajetí a zadržování vojenských pozorovatelů OBSE, jakož i řadu doprovodných ukrajinských spolupracovníků," uvádí se v prohlášení šéfa OSN.

"Naléhavě vyzývá osoby odpovědné za jejich únos, aby je okamžitě propustily," dodává se v textu, v němž se klade důraz na to, aby propuštění bylo bezpodmínečné a aby zadrženým nebylo ublíženo. Rovněž se v něm podotýká, že Pan Ki-mun "apeluje na všechny, kteří mají vliv", aby pomohli v řešení této záležitosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Generální tajemník vyzývá všechny zúčastněné strany, aby podnikly okamžité kroky k uvolnění napětí na Ukrajině," uvádí se rovněž v prohlášení.

Pozorovatele OBSE zadrželi minulý týden proruští separatisté na východní Ukrajině. [celá zpráva]

Zajatce z Česka, Německa, Dánska, Polska a Švédska ukázali ozbrojenci v neděli novinářům. Podle všeho byli v dobrém zdravotním stavu. Švédský člen mise byl propuštěn ze zdravotních důvodů, ale ostatní jsou stále zadržováni. Vůdce rebelů je označil za špiony NATO. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zajatcům na Ukrajině nechají jen spodky

Oblečeni jen do spodního prádla se zavázanýma očima. Mají modřiny a jeden muž krvácející ránu na hlavě. Tak vypadají zajatci, které proruští rebelové zadrželi...

Výběr článků

Načítám