Hlavní obsah

Rusko si stěžuje na koncentraci ukrajinských sil na východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Vídeň

Ruské ministerstvo v pondělí uvedlo podle agentury Interfax-Ukrajina, že Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě OBSE by měla být znepokojena počtem a koncentrací ukrajinských vojsk na východě Ukrajiny. Pozorovatelé OBSE tam přitom působí a byli zadrženi ve Slavjansku proruskými separatisty. Ruský zástupce při OBSE misi označil za nezodpovědnou.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinští vojáci u Kramatorsku

Článek

„Jak je známo, v této oblasti je uskupení ukrajinských vojsk o síle 11 000 lidí, které mají 160 tanků, přes 230 obrněných transportérů a ne méně než 150 dělostřeleckých systému a velký počet letadel,“ uvedla v prohlášení k vídeňským jednáním a o bezpečnosti a kontrole zbraní ruská strana.

„Počet členů a složení této skupiny mnohonásobně převyšuje početnost oddílů domobrany místních obyvatel. Přítomnost tanků, dělostřelectva včetně raketových systémů) a bojových letadel naznačuje možnost nevybíravého a disproporčního použití této síly včetně zničení celých měst,“ dodala ruská strana ve svém pondělním prohlášení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tyto skutečnosti by měly vyvolat hluboké znepokojení vlád států zastoupených v misi OBSE vzhledem k uplatňování závěrů ženevských jednání,“ uvedlo ještě ministerstvo, aniž by zmínilo, že část pozorovatelů zadržela domobrana Slavjansku a odmítá je zatím pustit. [celá zpráva]

Ruský zástupce při OBSE Andrej Kelin uvedl, že propuštění inspektorů by bylo "dobrým krokem ke zmírnění" konfliktu na Ukrajině. Zároveň misi označil podle ČTK za nezodpovědnou.

Rusko se ale nijak nevyjádřilo ani k extrémní koncentraci svých sil při ukrajinských hranicích, kde podle NATO je nyní dislokováno na 40 000 vojáků s těžkou technikou a neustále cvičí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám