Hlavní obsah

Atentátníci postřelili starostu Charkova, bojuje o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov
Aktualizováno

Terčem útoku neznámých pachatelů se v pondělí stal starosta ukrajinského Charkova Gennadij Kernes. Podle serveru Ukrajinska pravda byl střelen do zad a v nemocnici bojuje o život.

Foto: Profimedia.cz

Starosta Charkova Gennadij Kernes.

Článek

Pokus o atentát se podle serveru uskutečnil v poledne na Belgorodském bulváru. „Starosta v tu chvíli jel na kole,” uvedla policie. Neznámí útočníci ho napadli ze zálohy.

„Starosta Charkova byl střelen do zad. Nyní je na operačním sále v nemocnici. Lékaři bojují o jeho život,“ informovala charkovská radnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nedělní demonstrace v Charkově se změnila v krvavou řežVideo: Reuters

Zpravodajský server OstroV oznámil s odvoláním na zástupce starosty, že Kernes utrpěl průstřel jater a plic. Postřelen byl ranou z ruské odstřelovačské pušky Dragunov. Na místě střelby policie našla nábojnici, pachatel ale zůstává neznámý, doplnila ČTK.

Kernes, který podporoval svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, čelil obvinění z napojení na radikální proruskou skupinu Oplot usilující o odtržení regionu od Ukrajiny. Starosta obvinění odmítal a později se vyslovil proti odtržení a vymezil se i vůči referendu o federalizaci Ukrajiny, jelikož podle něj nemá oporu v ústavě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté obsadili budovy v ukrajinské KostjantynivceVideo: Reuters

Separatisté neuspěli

V Charkově se v noci na pondělí separatisté pokusili demonstrovat na hlavním náměstí v centru. Policie proti nim zasáhla.

V neděli se ve městě střetly proruské skupiny s lidmi, kteří demonstrovali za zachování jednotného státu. Pochod, jehož se zúčastnilo na 7000 lidí, zorganizovali radikální fanoušci místního fotbalového klubu Metalist. Proti účastníkům pochodu zaútočil kamením a holemi dav lidí s ruskými trikolorami. Podle některých informací se z místa střetu ozývala i střelba.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Další umučené tělo

V okolí východoukrajinského Slavjanska policisté nalezli další mrtvé tělo se známkami mučení, uvedl web OstroV. Minulý týden bylo na stejném místě nalezeno tělo zastupitele z nedaleké Horlivky Volodymyra Rybaka a vysokoškolského studenta Jurije Popravka.

Všechna tři těla vyplavila nedaleko Slavjanska řeka Siverskyj Doněc. Podle dřívějších zpráv ukrajinské tajné služby SBU jsou za smrt Rybaka a Popravka odpovědni plukovník ruské vojenské rozvědky GRU Igor Strelkov a jeho kolega podplukovník Igor Bezler. [celá zpráva]

Okupovaný úřad v dalším městě

Útočníci v neoznačených maskovacích uniformách se v noci pondělí zmocnili městského výboru v osmdesátitisícovém městě Kostjantynivka. Podle místního zpravodajského webu konstantinovka.com.ua nezveřejnili žádné požadavky. Zaměstnance úřadu v pondělí nepustili do práce. Podobně jako separatisté v Luhansku, kteří vyhlásili v noci Luhanskou národní republiku, ale připravují na 11. května referendum o statutu okresu.

Když se s nimi jedna žena se stužkou v ukrajinských národních barvách pustila do diskuse, řekli jí, aby neprovokovala.

V městě byl ostřelován také terénní automobil šéfa Fronta změny.

Střelba na autobus

Kolem osmé ráno neznámí útočníci stříleli na malý autobus ve vesnici Mychajlivs´ka Ruběživka v kyjevské oblasti. Tři muži v autobusu byli postřeleni a skončili v nejbližší nemocnici. Nejsou ale ohroženi na životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám