Hlavní obsah

V Luhansku vyhlásili lidovou republiku nezávislou na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Proruští separatisté v neděli večer během demonstrace ve východoukrajinském Luhansku vyhlásili po vzoru sousední Doněcké oblasti „lidovou republiku”. Oznámila to ukrajinská agentura Unian. Rozhodli se rovněž uspořádat 11. května referendum, v němž mají místní obyvatelé odpovědět na otázku, zda „souhlasí se státní samostatností Luhanské lidové republiky”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští separatisté v Luhansku vyhlásili nezávislostVideo: Reuters

 
Článek

„Svrchovaná a nezávislá” republika byla podle vzbouřenců vyhlášena s okamžitou platností, chystané referendum má vznik nového státního útvaru prý jen potvrdit. Rozhodnutí padlo na shromáždění několika stovek lidí před okupovanou centrálou ukrajinské tajné služby SBU. Podle povstalců údajně šlo o delegáty územních samospráv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští separatisté nakrátko obsadili v Doněcku sídlo regionální televize.Video: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vůdci proruských radikálů v Luhansku žádají, aby ruština byla vyhlášena za druhý státní jazyk a aby byli osvobozeni údajní političtí vězňové. Přijali rovněž prohlášení, podle něhož požádají Rusko o vyslání „mírových sil” v případě, že bezpečnostní složky věrné kyjevské vládě proti povstalcům zakročí.

Policie není schopna plnit povinnosti, řekl ministr

Zásahové jednotky ukrajinského ministerstva vnitra ale nejsou schopny plnit své povinnosti, přiznal v neděli ministr vnitra Arsen Avakov: „Policie na východě Ukrajiny není funkčně schopna plnit své povinnosti, čeká nás grandiózní personální čistka.”

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Na východě Ukrajiny podle Avakova působí 12 000 policistů a jejich kompletní výměna není v nynějších podmínkách reálná: „Ve válečných podmínkách, v nichž se nacházíme, nelze o ničem takovém hovořit.” Popřel ale, že by policejní síly přešly na stranu separatistů.

Přestřelka v Kramatorsku a další násilí

Přestřelku v pondělí ráno ohlásili očití svědci z města Kramatorsk na severu Doněcké oblasti. Proti ostraze místního letiště zahájila palbu ze samopalů a granátometů skupina neznámých ozbrojenců. Vojáci odpověděli střelbou, o zraněných či mrtvých se zprávy nezmiňují. Kramatorské letiště je podle místních médií klíčové pro zásobování bezpečnostní sil operujících na východě země proti separatistům a pro dodávky munice a přísun policejních posil.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Obyvatelé Luhasku procházejí před okupovanou budovou tajné služby SBU.

Jiná skupina neoznačených ozbrojenců dnes podle agentury Unian obsadila policejní služebnu ve městě Kosťantynivka jižně od Kramatorska. Útočníci rovněž obklíčili místní radnici. Oficiální ukrajinská místa incident dosud nepotvrdila, z nezávislých zdrojů většinou zprávy z východu Ukrajiny nelze bezprostředně ověřit.

V Charkově separatisté neuspěli

V Charkově policie v noci na dnešek zasáhla proti pokusům proruských aktivistů uspořádat demonstraci na centrálním náměstí Svobody. Separatisté se pokoušeli vystavět na náměstí stanový tábor a ohradit ho zátarasy. Policisté zadrželi třináct lidí.

Zatýkání v centru města předcházel incident mezi stoupenci jednotné Ukrajiny a zastánci federalizace.

Asi 7000 lidí se v neděli v Charkově zapojilo do pochodu za jednotný stát, který zorganizovali radikální fanoušci místního fotbalového klubu Metalist. Proti účastníkům pochodu zaútočil kamením a holemi dav lidí s ruskými trikolorami. Podle některých informací se z místa střetu ozývala i střelba.

Několik lidí bylo při incidentu zraněno, na místě zdravotníci ošetřili šest osob s tržnými ranami na hlavě, dalších osm lidí bylo převezeno do nemocnice. Mezi zraněnými jsou dva policisté.

Informační válka

V Doněcku, dalším centru odporu proti kyjevské vládě, v noci na pondělí proruští radikálové opustili místní televizní věž, kterou v neděli obsadili na protest proti vypnutí ruských televizních kanálů. Kyjev nechal jejich vysílání odpojit s poukazem na to, že stanice šířily protiukrajinskou propagandu.

Naopak Rusko v pondělí podle agentury RIAA Novosti zablokovalo přístup k deseti ukrajinským zpravodajským webům.  Má se hlavně jednat o stránky ukrajinských nacionalistů, kteří vyzývali k masovým protestům v Rusku.

Separatisté se s místní vysílací správou dohodli, že bude obnoveno vysílání ruské státní televize Rossija 24, a věž opustili. Z jejího vrcholu zmizela i černo-modro-rudá vlajka samozvané Doněcké lidové republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám