Hlavní obsah

Separatisté na Ukrajině propustili vězněného Švéda z mise OBSE, má cukrovku

Kyjev/Slavjansk
Aktualizováno

Proruští ozbrojenci ve východoukrajinském Slavjansku v neděli večer propustili švédského člena mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jejíž účastníky od pátku zadržují. Předtím dali separatisté na vědomí, že budou jednat s delegací OBSE, která chce dosáhnout propuštění skupiny svých vojenských pozorovatelů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zadržení příslušníci mise OBSE

Článek

Mluvčí samozvaného slavjanského starosty Vjačeslava Ponomarjova Stella Choroševová podle agentury Reuters uvedla, že Švéd byl propuštěn ze zdravotních důvodů. "Trpí mírnou formou cukrovky, proto jsme se rozhodli nechat ho jít," řekla Choroševová s tím, že nikdo další prozatím osvobozen nebude.

Mezi zadrženými, které povstalci považují za vyzvědače, je i příslušník české armády. Jeden ze zadržených pozorovatelů v neděli prohlásil, že skupina je v pořádku.

Jsme starostovi hosté, řekl šéf zajaté skupiny

Separatisté během dne uspořádali tiskovou konferenci v budově městského úřadu ve Slavjansku, na kterou přizvali asi šest desítek novinářů. Před ně pak předvedli osm západních pozorovatelů OBSE. Zadržovaní byli v civilních oděvech a působili dojmem, že jsou v dobrém zdravotním stavu.

Foto: ČTK/AP

Proruští ozbrojenci opravují starší zbraně ve východoukrajinském Slavjansku

"Jsme důstojníci OBSE s diplomatickým statusem," prohlásil jménem skupiny její šéf, německý plukovník Axel Schneider. "Naše přítomnost ve Slavjansku je bezpochyby politickým nástrojem pro ty, kdo v regionu rozhodují. Využijí ji při vyjednávání,"dodal.

Schneider dále novinářům řekl, že mu nikdo neublížil a že členové skupiny nebyli fyzicky vystaveni špatnému zacházení. Zdůraznil, že skupina přijela do Slavjansku beze zbraní a striktně dodržovala svůj mandát podle pravidel OBSE. Dodal, že nejsou válečnými zajatci, ale "hosty" slavjanského starosty.

Starosta chce zajatce vyměnit za zadržené separatisty

Samozvaný starosta Ponomarjov ještě před tiskovou konferencí dal najevo optimismus: věří, že se podaří najít řešení situace kolem týmu OBSE.

Foto: ČTK/AP

Samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov

Ponomarjov prohlásil, že navázal telefonický kontakt s vyjednávači OBSE. Za základní variantu východiska označil výměnu zadržených představitelů OBSE za separatisty vězněné ukrajinským režimem.

"Vojáci (inspektoři OBSE) jsou rukojmími situace, ale myslím, že všechno bude v pořádku. Dosáhneme nějaké dohody," citovala Ponomarjova agentura Reuters.

Obvinil je z vyzvědačství

Ponomarjov tvrdí, že u zadržených byly nalezeny dokumenty nasvědčující tomu, že vyvíjeli výzvědnou činnost. "Když nalezneme mapy, ve kterých jsou údaje o našich strážních stanovištích, vyvolává to dojem, že jde o lidi vykonávající určitou špionážní misi," prohlásil.

OBSE v pátek uvedla, že zadrženi byli vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011. Na Ukrajině současně působí také mise civilních pozorovatelů.

Zajat byl i český podplukovník

Německé ministerstvo obrany v neděli podle DPA ke zmíněné misi uvedlo, že inspekci OBSE schválilo. "Nešlo tedy o nějaké bilaterální opatření, ale o misi na pozvání Ukrajiny, kterou OBSE odsouhlasila," uvedl mluvčí ministerstva. Dodal, že inspekce začala v březnu a že Německo je v pořadí čtvrtou zemí, která od té doby kontrole velí.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Proruský ozbrojenec ve východoukrajinském Slavjansku

Cílem je podle Berlína vybudování důvěry a zajištění otevřenosti. "Proto je nutné vysílat neutrální pozorovatele pod záštitou OBSE i do krizových oblastí," dodalo ministerstvo obrany.

Zadrženou skupinu tvoří podle OBSE tři němečtí vojáci a německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska, Švédska a Dánska. Český voják má hodnost podplukovníka a v armádě působí v odboru kontroly odzbrojení, informovalo české ministerstvo obrany. Ozbrojenci podle německých zdrojů zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

V neděli odpoledne se v médiích s odvoláním na ukrajinského ministra zahraničí Andrije Deščycji objevila zpráva, že do Kyjeva odcestoval generální tajemník OBSE Lamberto Zannier. OBSE tuto informaci ale dementovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Zajatcům na Ukrajině nechají jen spodky

Oblečeni jen do spodního prádla se zavázanýma očima. Mají modřiny a jeden muž krvácející ránu na hlavě. Tak vypadají zajatci, které proruští rebelové zadrželi...

Výběr článků

Načítám