Hlavní obsah

Luhansk dal Kyjevu ultimátum, chce referendum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Separatisté ve východoukrajinském Luhansku dali v neděli vládě v Kyjevě ultimátum: do úterý žádají amnestii a záruky na vypsání referenda o sebeurčení a vyhlášení ruštiny státním jazykem. V opačném případě podle agentury ITAR-TASS hrozí „aktivními akcemi”.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Barikáda z pneumatik poblíž centrály zpravodajské služby SBU v Luhansku

Článek

Separatisté, které ITAR-TASS označuje za příznivce federalizace země, dávají vládě čas na splnění zmíněných podmínek do úterních 14:00 místního času (13:00 SELČ).

"Pokud všechny požadavky místních obyvatel, které vycházejí z dohody v Ženevě, nebudou splněny, všechny mocenské struktury v Kyjevě budou označeny za protilidové a zločinné," uvádějí povstalci v prohlášení. V dokumentu bez bližších podrobností pohrozili možnými "aktivními akcemi".

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Zmíněná ujednání ze Švýcarska, kde se v polovině dubna ministři zahraničí EU, USA, Ruska a Ukrajiny shodli na mírovém řešení krize, počítají mimo jiné s vyklizením všech obsazených úřadů a veřejných prostranství, odevzdáním všech zbraní, které radikálové ze všech znesvářených táborů mají, a vnitrostátní dialog s cílem připravit klíčové ústavní reformy.

Obsazená televize v Doněcku

Na východě Ukrajiny nadále panuje napjatá atmosféra. Několik stovek proruských ozbrojenců v neděli podle agentury Reuters obsadilo sídlo regionální televize v Doněcku. Cílem operace bylo obnovit vysílání programů ruské státní televize, které Kyjev odpojil s poukazem na to, že stanice šířily protiukrajinskou propagandu.

Separatisté ze Slavjansku dnes ohlásili zadržení tří důstojníků ukrajinské bezpečnostní služby SBU, kteří se prý snažili zajmout velitele proruských sil. Povstalci následně trojici ukázali novinářům; z dostupných záběrů je patrné, že všichni zadržení byli vysvlečeni z kalhot, byli bez bot a měli oči přelepené páskou. [celá zpráva]

SBU zprávu o dopadení svých příslušníků potvrdila, skupina prý měla zatknout jistého ruského občana, který je podezřelý z vraždy ukrajinského poslance.

Ukrajinská blokáda Slavjansku

Agentura RIA Novosti zveřejnila fotografie, které prý prokazují posilování ukrajinských vojenských pozic u hranice s Ruskem a u Slavjansku.

Nejmenovaný představitel ruského ministerstva obrany k snímkům řekl, že ukrajinské síly u Slavjansku se přeskupují s cílem "město zničit a obyvatelstvo vyhladit".

Podle jeho údajů je u města připraveno přes 15 000 vojáků, 230 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů a přes 150 minometů a raketových systémů Grad a Smeršč.

Reklama

Související témata:

Související články

Tymošenková vyzvala ke vstupu Ukrajiny do NATO

Ukrajina se musí stát členem Severoatlantické aliance, aby si zajistila ochranu před ruskou agresí. Uvedla to ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková, která...

Výběr článků

Načítám