Hlavní obsah

Putin připravuje odvetu proti Černé Hoře za její sankce

Právo, brw

Rusko hodlá zrušit bezvízový režim s Černou Horou a omezit obchodní styky s touto malou balkánskou zemí. Jak napsal deník Rossijskaja Gazeta, jde o odvetu za protiruské sankce EU, k nimž se Černá Hora připojila.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Černohorský premiér Milo Djukanovič podle serveru Balkan Insight „rozhněval Moskvu“ i tím, jak během nedávné návštěvy ve Washingtonu vyzýval „k urychlenému rozšíření euroatlantického prostoru na východ“.

Rossijskaja Gazeta soudí, že omezení obchodních styků může být pro Černou Horu ranou, protože značná část jejího HDP vzniká díky ruským investicím a ruští turisté tvoří třetinu všech návštěvníků černohorského pobřeží.  V této zemi žije trvale asi pět až sedm tisíc Rusů a hovoří se o ní jako o „ruském VIP resortu“.

Ruští občané tam vlastní asi třetinu zahraničních firem a přes 40 procent černohorských nemovitostí patří ruským politikům a miliardářům.  Přesto jsou Rusové, kteří mají v Černé Hoře investice za dvě miliardy eur (zhruba 55 miliard korun), podle zmíněného deníku pomalu vytlačováni. „Místní se snaží uvolnit prostor a zatraktivnit svou zemi pro jiné investory,“ uzavírá list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám