Hlavní obsah

Americký viceprezident Joe Biden si kvůli Ukrajině telefonoval se Sobotkou

V souvislosti s vývojem na Ukrajině si v sobotu telefonovali americký viceprezident Joe Biden s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Biden ho ujistil o americké podpoře v rámci dohod NATO o kolektivní obraně. Podle prohlášení Bílého domu viceprezident v rozhovoru se Sobotkou „zdůraznil bezvýhradný závazek Spojených států vůči kolektivní obraně NATO v rámci článku 5”.

Foto: ČTK/AP

Americký viceprezident Joe Biden

Článek

Biden a Sobotka "se shodli na tom, že Rusko bude čelit novým sankcím za své destabilizující akce na Ukrajině a za shromažďování svých jednotek podél rusko-ukrajinské hranice", uvedl Bílý dům.

Mluvčí české vlády Martin Ayrer v neděli potvrdil, že Sobotka a Biden spolu v sobotu odpoledne skoro 45 minut hovořili. "Předmětem byla situace na Ukrajině, bezpečnostní situace v regionu a otázka zadržení pozorovatelů OBSE," řekl Ayrer.

Premiér podle něj Bidena informoval o pozici české vlády k ukrajinské krizi. Kdo komu volal a jak Biden na informace reagoval, nechtěl Ayrer sdělit. "Oba partneři se dohodli, že další informace týkající se telefonátu nebudou zveřejňovat," doplnil.

Americký viceprezident na stejné téma v sobotu telefonicky hovořil  také s premiérem Maďarska Viktorem Orbánem, kterému se dostalo stejných ujištění jako Sobotkovi.

Biden podle Bílého domu v telefonátech se Sobotkou a Orbánem zopakoval, že Washington a jeho spojenci musejí být připraveni uvalit sankce na jednotlivce a subjekty v Rusku, jestliže Moskva bude nadále zasahovat na Ukrajině.

Česko a Maďarsko vstoupily do Severoatlantické aliance v roce 1999. V pátém článku Severoatlantické smlouvy, o kterém se Bílý dům v souvislosti s Bidenovými telefonáty zmínil, se uvádí, že ozbrojený útok proti jedné nebo více členským zemím aliance bude považován za útok proti všem členům NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám