Hlavní obsah

Tymošenková vyzvala ke vstupu Ukrajiny do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina se musí stát členem Severoatlantické aliance, aby si zajistila ochranu před ruskou agresí. Uvedla to ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková, která dříve vstup do NATO veřejně nepodporovala. Podle ní v minulosti sice členství v alianci schvalovala jen menšina Ukrajinců, agresivní kroky Ruska na východě Ukrajiny však způsobily zásadní změnu ve veřejném mínění.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Julija Tymošenková

Článek

"Putin dokázal změnit mentalitu Ukrajinců a nasměroval nás k obtížnému strategickému rozhodnutí. NATO je pro Ukrajinu nejlepší volbou," citovala bývalou premiérku agentura AP.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pátek varoval, že Putin se snaží zahájit třetí světovou válku, Tymošenková se však s tímto názorem neztotožnila. "Nevěřím, že začne třetí světovou válku," prohlásila.

"Domnívám se, že pouze vydírá svět, protože si uvědomuje, že svět třetí světovou válku nepřipustí. S pomocí takového krytí podniká nezákonné a agresivní kroky," dodala.

Tymošenková patří mezi kandidáty v prezidentských volbách, které se na Ukrajině uskuteční 25. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám