Hlavní obsah

Řím u příležitosti dvojité kanonizace čeká nával miliónu poutníků

Právo, Josef Kašpar (Řím)

Řím čeká rekordní nával turistů i poutníků z celého světa, kteří chtějí být svědky nedělního svatořečení dvou zemřelých papežů – Jana XXIII.(papežem 1958–1963) a Jana Pavla II. (1978–2005). Podle posledních odhadů míří do italské metropole kolem miliónu lidí. Italská policie má plné ruce práce, bojuje především s kapsáři. Ve městě je nasazeno 10 tisíc policistů. Vzdušný prostor nad italskou metropolí se uzavře v neděli v 09.00.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Turistka obdarovala v Římě slovenského poutníka Julia Plisku v přestrojení za papeže Jana Pavla II. poté, co se s ním vyfotografovala.

Článek

„Přípravy jsme zahájili už v lednu,“ řekl římský starosta Ignazio Marino. Svatořečení znamená pro městskou pokladnu výdaje ve výši sedmi miliónů eur (191,9 miliónu korun).

Nedělní mši, jak Vatikán v sobotu potvrdil, povedou oba papežové, tedy jak současný „úřadující“ papež František, tak jeho emeritní předchůdce Benedikt XVI., jenž se loni vzdal úřadu ze zdravotních důvodů.

Prostřednictvím televizních přenosů budou dvojitou kanonizaci sledovat dvě miliardy diváků po celém světě.

Náboženské oslavy vypuknou v desítkách kostelů již v sobotu večer, a to dlouhými modlitbami věřících. Slavnostní atmosféru z nadcházejícího svatořečení měla i sobotní setkání papeže Františka s některými hlavami států, jež se na nedělní akt začaly sjíždět.

Foto: Profimedia.cz

Papež Jan Pavel II. při své zastávce v České republice v Ostravě.

Papež se setkal s ukrajinským premiérem Jaceňukem

Mezi politiky, s nimiž se papež setkal, byl i premiér ukrajinské vlády Arsenij Jaceňuk, který ovšem nakonec musel svůj pobyt zkrátit a kvůli napětí mezi svou zemí a Ruskem se rozhodl ještě v sobotu odcestovat a samotné kanonizace se nakonec nezúčastní.

Na závěr osmnáctiminutového rozhovoru papež věnoval Jaceňukovi psací pero a vyjádřil naději, že s ním premiér "napíše mír". Šéf ukrajinské vlády odvětil, že v to také doufá. František podle AFP ujistil Jaceňuka, že pro mír na Ukrajině udělá vše, co je v jeho silách.

Foto: Vincenzo Pinto, ČTK/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk při sobotní audienci u papeže Františka.

Českou delegaci povede šéf sněmovny Jan Hamáček

Na svatořečení, které na Svatopetrském náměstí začne v neděli v 10:00 SELČ, se očekává stovka oficiálních delegací včetně čtyřicítky šéfů států a vlád, například Slovenska, Maďarska či Polska. Ale například Spojené státy prý vyšlou jen poradce Baracka Obamy Johna Podestu.

Do Vatikánu neletí ani premiér Bohuslav Sobotka či prezident Miloš Zeman. Českou delegaci povede předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček; vládu budou zastupovat ministr kultury Daniel Herman a ministryně spravedlnosti Helena Válková. Podle Rádia Vatikán na kanonizaci do Vatikánu míří z Česka mimo jiné kardinál Dominik Duka, emeritní pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, královéhradecký biskup Jan Vokál a desítky kněží.

Foto: Vincenzo Pinto, ČTK/AP

Papež František v družném hovoru s polským prezidentem Bronislawem Komorowskim během jejich soukromého setkání.

Reakce nejsou jednoznačné

Zatímco svatořečení Jana XXIII., nazývaného dobrý papež, zjevně nikdo podle agentury AFP nezpochybňuje, kanonizace Jana Pavla II. má své kritiky. Vyčítají tomuto papežovi jeho údajné přehlížení pedofilních zločinů v církvi a jeho přísnost vůči liberálnějším teologům.

AFP soudí, že papež František se zasadil o současnou kanonizaci papežů italského a polského původu proto, aby zamezil projevům přílišného kultu osobnosti kolem polského rodáka Jana Pavla II.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Řím se připravuje na dvojitou kanonizaci bývalých papežů: poutníci si mohou v kiosku blízko Vatikánu koupit například pohledy s portréty pontifiků Jana XXIII. (vlevo dole), Jana Pavla II.(ve středu) a současného papeže Františka.

Římskou dopravu čekají krušné chvíle

Na Svatopetrské náměstí a širokou Via della Conciliazione, která od Tibery vede do Vatikánu, se vejde přibližně 220 tisíc lidí.

„Ti, jimž se nepodaří dostat ke svatému Petru, nepřijdou zkrátka. Na osmi velkých prostorách, například v Cirku Maximu, před katedrálou sv. Jana Lateránského a na dalších místech budou instalovány gigantické obrazovky, a tak všichni budou sledovat slavnostní mši, jako by byli ve Vatikánu,“ řekl římský starosta.

Zatěžkávací zkoušku zažije městská doprava. Jen z Polska dorazí celkem asi 1700 autobusů, 58 charterových letů a pět zvláštních vlaků. Italové proto sáhli k radikálním opatřením a římské metro funguje od soboty nepřetržitě ve dne v noci až do 0.30 v pondělí 28. dubna. Totéž platí pro většinu autobusových linek.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Poutníci čekající v sobotu před svatopetrskou bazilikou ve Vatikáně.

Dopravu řídí dva tisíce strážníků. Celá čtvrť okolo Vatikánu se od soboty proměnila v pěší zónu uzavřenou pro jakoukoli pozemní dopravu. Totéž platí i pro Via dei Fori Imperiali od Kolosea směrem na Piazza Venezi. Ta zůstává pěší zónou až do 4. května. Rovněž část nábřeží Tibery je pro dopravu uzavřena.

Pro celkem osm tisícovek očekávaných autobusů jsou vyhrazena parkoviště na okraji města. Tam návštěvníci mají obdržet několikajazyčného průvodce s pokyny, jak se vyhnout nejvíce frekventovaným ulicím a chaosu. Řím přichystal na 50 tisíc turistických pasů Roma pass 48hours, které umožňují zdarma navštívit jedno muzeum či galérii, jež jsou ve správě města.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Polská řádová sestra drží v ruce portrét papeže Jana Pavla II. v obchodě poblíž náměstí svatého Petra ve Vatikánu.

Policisté v civilu i v kněžském

„Do Říma přijedou věřící i turisté z celého světa, ale taková událost přivolává bohužel i zloděje a podvodníky. I na to jsme připraveni,“ řekl ministr vnitra Angelino Alfano. Mezi zástupy poutníků se budou pohybovat policisté v civilu a někteří by mohli být převlečeni za kněze.

„Naši strážníci budou také zasahovat proti nelegálnímu prodeji falšovaného zboží. Jevu, který se poslední dobou rozšířil. Chceme, aby 27. duben byl pro všechny skutečný svátek,“ řekla Anna Vincenzoniová, mluvčí centra města. Finanční stráž již několik dní provádí kontrolu hotelů a penziónů s cílem zabránit spekulacím. Ale i tak ceny hotelů stouply během několika týdnů o třetinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám