Hlavní obsah

Jsou to špióni NATO, tvrdí proruští separatisté o pozorovatelích OBSE. Pustit je nechtějí

• Aktualizováno

Zadržovanou skupinu pozorovatelů z mezinárodní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) považují proruští separatisté za špióny Severoatlantické aliance. Prohlásil to představitel vzbouřenců na východě Ukrajiny Denis Pušilin, uvedla v sobotu agentura AFP. Autobusu s pozorovateli, včetně jednoho Čecha, se ozbrojenci zmocnili v pátek ve východoukrajinském Slavjansku.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Proruští ozbrojenci hlídají silnici do východoukrajinského města Slavjansk.

Článek

"Včera (v pátek) jsme zadrželi zvědy NATO," řekl Pušilin. "Ti lidé z OBSE nebudou propuštěni, vyměníme je za naše, kteří jsou věznění."

"Nejsou rukojmí, ale váleční zajatci," řekl již dříve podle APA další z vůdců separatistů Vjačeslav Ponomarjov, který je zároveň samozvaným starostou Slavjanska. Ten v pátek prohlásil, že ve skupině pozorovatelů byl vojenský špión najatý ukrajinskou vládou.

Zásah proti inspektorům označilo ukrajinské ministerstvo zahraničí za další důkaz, že ozbrojenci na východě Ukrajiny nejsou mírumilovní demonstranti, jak tvrdí Moskva, ale teroristé.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

OBSE již v pátek na Twitteru upřesnila, že zadrženi byli vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011. Na Ukrajině ještě současně působí mise civilních pozorovatelů.

Přesný počet není jasný

Zadrženou skupinu, kterou vede Německo, tvoří podle OBSE tři němečtí vojáci a německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska, Švédska a Dánska. Ozbrojenci zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

V zajetí by tedy mělo být 14 lidí. Zda je tomu skutečně tak, není ovšem jasné. Německá televize n-tv s odvoláním na separatisty informovala o 12 zadržených, jiná média zase hovoří o 13 lidech.

Německé ministerstvo zahraničí zřídilo ve východoukrajinském Doněcku krizový štáb, který se snaží povstalce k propuštění pozorovatelů přinutit diplomatickou cestou. Německá média to ale považují za obtížné řešení.

Reklama

Související články

Rusko má na Krymu problém. Došla mu voda

Ruské úřady přiznaly, že na Krymském poloostrově, který Moskva anektovala, hrozí akutní nedostatek vody. V pátek to uvedla BBC. Zásoby vody dostává Krym...

Výběr článků

Načítám