Hlavní obsah

Druhý muž Vatikánu si chystá luxusní „zlaté podkroví“

Právo, znk, mcm
Vatikán

Bývalý šéf vatikánského státního sekretariátu Tarcisio Bertone (79) pobouřil papeže Františka svým nabubřelým luxusem: bývalý vatikánský premiér si totiž zřizuje apartmá o rozloze bezmála 700 metrů čtverečních.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf vatikánského státního sekretariátu Tarcisio Bertone

Článek

Kardinálovu „výměnku“ se už nyní s úsměškem říká „zlaté podkroví“. Nad rozměry Bertoneho rezidence by tak patrně zbledl závistí i někdejší německý „biskup luxusu“ Tebartz-van Elst, jehož papež nechal nedávno sesadit za stavbu opulentní vily za nejméně 31 miliónů eur církevních peněz, poznamenal německý list Die Welt.

Dva jiné světy

Bertone, jenž byl státním sekretářem za Františkova předchůdce Benedikta XVI., si nechává rekonstruovat obří byt v paláci San Carlo. Jaký paradox – ten totiž stojí co by kamenem dohodil od penziónu svaté Marty, kde hlava Vatikánu papež František pobývá v prostém dvoupokojovém bytě o 70 metrech čtverečních.

Bertone se při adaptaci prostor v nejvyšším patře vatikánského paláce skutečně rozmáchl – nechal tam spojit v jeden dva už beztak veliké apartmány: první má kolem 400, druhý na 200 metrů čtverečních. V jednom z nich žil šéf vatikánské policie, ve druhém zástupce někdejšího papežského ministra spravedlnosti, který nedávno zemřel.

Bertone a tři jeptišky, které ho doprovázejí a starají se o jeho komfort už od dob jeho působení ve Vatikánu, budou mít v obří rezidenci mimo jiné k dispozici i stometrovou střešní terasu. Apartmán má být hotov do léta.

Papež František se rozčílil

Františka, který od nástupu do čela katolické církve razí skromnost a odpor k žití na vysoké noze, a to zejména církevních představitelů, celá záležitost rozlítila. Podle listu La Repubblica jen s obtížemi potlačoval hněv na Zelený čtvrtek, když před katolickými hodnostáři shromážděnými ve svatopetrské bazilice důrazně odsoudil „úlisné, okázalé a domýšlivé“ kněze.

To, že František a Bertone žijí v na míle odlišných světech, vyšlo najevo už krátce po zvolení nové hlavy katolíků – mezi jeho prvními rozhodnutími bylo sesazení Benediktova státního sekretáře, jehož úřad zhruba odpovídá v světském pojetí úřadu premiéra, a jeho nahrazení kardinálem Pietrem Parolinem. Ten se stejně jako papež rozhodl bydlet v penziónu sv. Marty.

„Jsem oběť krtků a hadů“

Papež znepokojený zprávami o Bertoneho apartmánové eskapádě se dokonce osobně vypravil na prohlídku staveniště v paláci San Carlo. Marně prý apeloval na Bertoneho, aby přepychovou rekonstrukci zastavil. Minulý týden na Zelený čtvrtek František ne náhodou důrazně domlouval všem „vypaseným, nádherymilovným a pyšným“ duchovním, aby učinili „chudobu svou sestrou“ i ve vlastním životě.

Bertone sice fyzicky přímo vypasený není, Františka však dráždily jeho manýry hned poté, co byl zvolen papežem. Do té chvíle hvězda téměř všemocného kardinála začala blednout a už v říjnu 2013 Bertone v úřadě skončil.

Někdejší vatikánský premiér si za ně vysloužil pověst machiavelisty a stoupence bezskrupulózní mocenské politiky. Kolovalo o něm, že vlivem přerůstal i hlavu katolické církve. Bertoneho konec zpečetila špína kolem aféry Vatileaks. On sám se nyní označuje za oběť spiknutí a oběť „krtků a hadů“ ve Vatikánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám