Hlavní obsah

Potřebujeme další protiruské sankce, míní Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko nevyužívá svého vlivu na separatisty na východě Ukrajiny, aby pomohlo zastavit tamní násilnosti. V Berlíně to v pátek řekla německá kancléřka Angela Merkelová před jednáním s polským premiérem Donaldem Tuskem. Vzhledem k neochotě Moskvy přispět k řešení situace je podle kancléřky třeba začít připravovat rozšíření protiruských sankcí. Tusk zdůraznil, že Evropa nesmí být vůči agresivní ruské politice bezradná.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s polským premiérem Donaldem Tuskem v Berlíně

Článek

"Dnes ráno jsem mluvila s ruským prezidentem (Vladimirem Putinem) a dala mu jasně najevo, že Ukrajina podnikla celou řadu kroků, aby prosadila závěry dohody z Ženevy. Na druhé straně mi chybí ruské připojení se k ženevskému procesu," řekla Merkelová.

"Jsem pevně přesvědčena, že Rusko má možnost separatisty na Ukrajině přimět k mírové diskusi o ústavních změnách na Ukrajině. Dosud se ale neobjevily signály, že by tak činilo," doplnila.

Vzhledem k ruské neochotě by podle kancléřky země Evropské unie a skupiny G7 měly začít jednat o dalších sankcích proti Moskvě. "Co nejdříve se kvůli tomu sejdou ministři zahraničí Evropské unie," podotkla Merkelová. Zároveň ale zdůraznila, že je třeba pokračovat ve snaze o diplomatické řešení situace na Ukrajině a v přípravě ukrajinských prezidentských voleb, které se mají konat v květnu.

Tusk: Evropa nesmí zůstat bezradná

Tusk zdůraznil, že EU v minulosti vždy byla solidární s lidmi, jejichž svoboda byla ohrožena. Podle polského premiéra nesmí Unie tyto své hodnoty na Ukrajině obětovat. "Evropa nesmí zůstat bezradná vůči násilí, vůči agresivní politice, kterou nyní vidíme na východě," řekl Tusk.

Vyzval také k přehodnocení vztahů s Ruskem. "Neumím si představit, že by Evropa mohla zastávat pozici, kdy bude udržovat zdání, že se nic neděje," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám