Hlavní obsah

Jsme připraveni s Ruskem bojovat, řekl v Praze ukrajinský ministr zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Kyjev

Chceme situaci na východě Ukrajiny řešit diplomatickou cestou, jsme ale připraveni s Ruskem bojovat. Prohlásil to v rozhovoru s ČTK ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja, který je v těchto dnech v Praze u příležitosti summitu k pátému výročí fungování projektu Východního partnerství Evropské unie.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Český prezident Miloš Zeman (vpravo) a ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja při zahájení summitu Východního partnerství v Praze.

Článek

Zklidnění situace na východě Ukrajiny měla podle ukrajinského ministra zahraničí zajistit dohoda z Ženevy z minulého týdne.

"Bohužel Rusko nedělá nic, aby situaci ve východní Ukrajině zklidnilo, a pokračuje v podpoře extremistických skupin, které tam působí," uvedl Deščycja.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Druhým nástrojem, který by měl přispět ke zmírnění napětí, je operace ukrajinských bezpečnostních složek. "Dostali instrukce zajistit v této oblasti pořádek a vyhnout se přitom civilním obětem," dodal ukrajinský ministr.

Rusko se chová téměř jako teroristé, míní ministr

Ruská armáda ve čtvrtek oznámila, že u západních hranic Ruska, tedy v sousedství Ukrajiny zahájila nové vojenské cvičení. Kyjev je těmito manévry velmi znepokojen.

"Ministerstvo zahraničí požádalo ruskou vládu, aby mu poskytla informace o smyslu tohoto vojenského cvičení. Tyto aktivity nepřispívají ke zmírnění napětí v oblasti," uvedl Andrij Deščycja s tím, že i další dvě strany, EU a USA, které jednaly v Ženevě, Moskvu rovněž vyzvaly, aby své vojáky stáhla.

"Rusko je ale neposlouchá a chová se téměř jako teroristé," dodal ministr.

„Rusku se postavíme“

Pozice ukrajinské vlády je podle něj jasná – chce použít všechny možné diplomatické prostředky, aby byl konflikt na východě země urovnán mírovou cestou.

"Jsme ale připraveni bojovat, postavit se Rusku, jestliže se rozhodne zasáhnout na Ukrajině," prohlásil šéf diplomacie.

Situace se prý velmi podobá dění na Krymském poloostrově, který na začátku března Rusko anektovalo, a je podobná i ruskému střetu s Gruzií o Jižní Osetii v srpnu 2008. "Měli bychom si z toho vzít ponaučení a nedovolit Rusku, aby pokračovalo ve svých provokacích," uzavřel ukrajinský ministr zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám