Hlavní obsah

V Moldavsku ohrožuje ukrajinský scénář další oblast

Podněstří není jedinou oblastí tři a půl miliónového Moldavska, kde se objevují separatistické tendence. Vazby na Rusko a nostalgie po Sovětském svazu se objevuje i v autonomní Gagauzské republice, která je proslulá vínem. Ukrajinský scénář by se mohl objevit i tam, varuje agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace Gagauzů v Komratu za ruský jazyk v minulých letech

Článek

„Situace je výbušná, nebezpečí je velké, ale naštěstí jsou v Gagauzské republice umírnění politici, kteří vědí, že pokud se ukrajinský scénář bude opakovat, bude velmi těžké ho zastavit,” tvrdí starosta hlavního města autonomní oblasti Komratu Nikolaj Dudoglu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V nedávném referendu, které Moldavsko neuznalo, se však 160 000 pravoslavných rusky mluvících obyvatel Gagauzské republiky, což jsem téměř všichni, jasně vyjádřilo pro vstup jejich oblasti do celní unie Rusko-Bělorusko-Kazachstán a proti integraci do Evropské unie.

Gagauzský guvernér Michail Formuzal zdůrazňuje, že Moldavsko nesmí vstoupit do žádného politického bloku, pokud nechce, aby Gagauzská republika následovala příkladu Krymu. „Moldavsko bude mít ohromné problémy, pokud podepíše asociační dohodu s EU. Rusko jasně řeklo, že zavede další daně pro moldavské produkty a pošle domů 500 000 Moldavanů, kteří pracují v Rusku a z nichž 25 000 jsou Gagauzové,” vysvětluje guvernér.

Vazby na Rusko

Třetina HDP ve velmi chudém Moldavsku pochází podle AFP z peněz, které zasílají emigranti domů svým rodinám. „My tady jsme všichni svázáni s Ruskem a jediná perspektiva pro nás a naše děti je tam. V Evropě (EU) pro nás nic není, neznáme jazyk, nevíme, co můžeme očekávat,” tvrdí zemědělec Ivan Gavrilov, který podepsal petici za konání celonárodního referenda o zakotvení Moldavska na východě. Většina obyvatel mluví rusky a požadovala zrovnoprávnění ruštiny.

Gagauzové se na jihu dnešního Moldavska usadili koncem 19. století, kdy jim ruští carové na tomto území poskytli útočiště před tureckým náboženským útiskem v Bulharsku. Gagauzové se vzdali svých separatistických ambicí v roce 1994 výměnou za autonomii. Gagauzská republiky představuje 5,4 procenta moldavského území.

„Já jsem se narodila v Sovětském svazu a myslím si, že máme být součástí Ruska. Za dob Sovětského svazu jsme měli stabilitu, bezpečí, sociální záruky. Rádi bychom, aby se tyto časy vrátily,” říká asi čtyřicetiletá obyvatelka Komratu Olga Patramanová, která přišla do rudého stanu socialistické strany na náměstí u sochy Lenina.

„Je zřejmé, že situace na Ukrajině změnila dynamiku a atmosféru v celém regionu,” komentuje situaci představitel EU v Moldavsku Pirkka Tapiola. V Gagauzské oblasti se podle něj nyní nevytváří nějaké separatistické hnutí, ale sílí obavy ze ztráty identity v důsledku očekávaného podpisu asociační dohody mezi Moldavskem a EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám