Hlavní obsah

Rusko neplní dohodu z Ženevy, podporuje separatisty na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rusko neučinilo za celý týden od dohody v Ženevě jediný konkrétní krok, který by pomohl uklidnit situaci na Ukrajině. Na mimořádné tiskové konferenci to v noci na pátek prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Proruští ozbrojenci ve Slavjansku

Článek

Šéf americké diplomacie v prohlášení obvinil Rusko, že do dění na Ukrajině zasahuje nejen propagandou.

Podle něj není pochyb o tom, že Rusko separatisty na východě Ukrajiny financuje a koordinuje. Separatisté, kteří kontrolují na východě země několik měst, mají moderní zbraně, nové uniformy a další vybavení a pohybují se ve formacích, což odpovídá vojenskému výcviku. Podle amerického ministra není pochyb o tom, že na tom má Rusko podíl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Demonstranti s granátomety

„Svět ví, že mírumilovní demonstranti nechodí na shromáždění s granátomety,” řekl Kerry s odkazem na to, že Moskva označuje separatistické akce na Ukrajině za poklidné demonstrace a že účastníci protestů proti nové prozápadní vládě se jen brání proti krajně pravicovým radikálům.

USA už tento týden zveřejnily fotografie poskytnuté ukrajinskou vládou, že na východě Ukrajiny působí ruští vojáci. Považuje snímky za věrohodné. [celá zpráva]

Podle Kerryho zbývá Moskvě jen málo času, neboť okno pro změnu v přístupu k ukrajinské krizi se uzavírá.Opět pohrozil sankcemi.

Dodal, že Kyjev se od počátku snaží dostát svým závazkům ze Ženevy a že opakovaně vyzývá k dialogu. Moskva však podle Kerryho doposud ani jednou neučinila takový krok, který by přinutil separatisty opustit okupované ukrajinské úřady.

Ujednání z Ženevy, kde se před týdnem ve čtvrtek ministři USA, EU, Ruska a Ukrajiny dohodli na mírovém řešení krize, předpokládá vyklizení obsazených úřadů, složení zbraní, ústavní reformy a dialog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám